duminică , 26 mai 2019
Iasi booked.net
-1°C

Exerciţiu informaţional de simulare a producerii inundaţiilor în judeţul Iaşi

Ministerul Apelor şi Pădurilor prin Administraţia Naţională „Apele Române” -Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad organizează, în perioada 4 – 5 iunie 2018, un exerciţiu informaţional de simulare a producerii de inundaţii şi accidente la  construcţii hidrotehnice, în bazinele hidrografice din judeţul Iaşi pe râurile Gurguiata şi  Valea Oii.

 

Scopul acestui exerciţiu este de a verifica modul de  funcţionare  a  fluxului  informaţional – decizional meteorologic  şi  hidrologic  de avertizare-alarmare a populaţiei şi a modului în care deținătorii de lucrări hidrotehnice și responsabilii pe probleme de apărare împotriva inundațiilor la nivel local cunosc procedurile pentru managementul riscului la inundații.

Totodată se va verifica modul de conlucrare a tuturor structurilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, modul în care administraţia publică locală cunoaşte procedurile elaborate pentru managementul riscului la inundaţii precum şi nivelul de instruire a agenţilor de inundaţii  în baza atribuţiilor ce le revin, conform Strategiei Naţionale de Management al Riscului la Inundaţii.

Exerciţiul informaţional de simulare a inundaţiilor va începe în Dispeceratul Bazinal al Administraţiei Bazinale de Apă Prut – Bârlad  odată cu primirea avertizării meteorologice (COD PORTOCALIU de precipitaţii) emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie – C.M.R.M. În intervalul orar 07.00 – 08.30  la posturile pluviometrice  Hârlău, Cârjoaia, Plopi şi Sârca, cantitățile de precipitații măsurate  depășesc 100 l / mp.

Pe raza comunelor Deleni, Scobinți, Ceplenița, Belcești, Coarnele Caprei, Balș, Ion Neculce și Bălțați se produc scurgeri pe versanți, efectele constând în inundarea de locuințe, terenuri agricole, drumuri, afectarea unor poduri și podețe. Viiturile produse pe râurile Gurguiata și Valea Oii sunt atenuate în acumulările Plopi (râul Gurguiata) respectiv  Sârca (râul Valea Oii),  din administrarea  Administraţiei Bazinale de Apă  Prut-Bârlad și din care la primirea prognozei hidrologice s-au efectuat manevre de pregolire.

U.A.T.-urile de pe raza cărora se află acumulările cu rol piscicol implicate în exercițiu solicită administraţiei evacuarea preventivă a unor volume de apă.

Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași prezenți la obiectivele din administrare, acumularea Plopi și acumularea Sârca, asigură împreună cu agenții de inundații de la nivelul fiecărui Comitet Local pentru Situaţii de Urgenţă supravegherea propagării viiturii.

Toate Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă implicate în exercițiu vor întocmi și transmite rapoarte operative la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă și Grupul de Suport Tehnic al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Structurile implicate în exerciţiu vor fi: Administraţia Naţională de Meteorologie – Centrul Meteorologic Regional Moldova, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Comitetul Județean pentru Situaţii de Urgenţă Iași, Administraţia Naţională „Apele Române”, Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași, Grupul de Suport Tehnic pentru  gestionarea situaţiilor de urgență generate de inundaţii din cadrul C.J.S.U. Iași, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ale  judeţului Iași, Comitetele locale pentru Situații de Urgentă ale comunelor implicate în exercițiu, A.N.I.F. Filiala Teritorială Moldova Sud, deținători de acumulări.

Recomandări

Familii evacute în Bistrița-Năsăud, din cauza unui râu ieșit din matcă

Zeci de familii au fost evacuate din localităţile Budacu de Jos şi cartierul Viişoara din Bistriţa, după …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *