joi , 2 iulie 2020 2:41 pm
Iasi booked.net
-1°C

Didina Brănici, “nebuna” care a dărâmat, de una singură, templul destrăbălării lui Corneliu Onilă

O fostã angajatã a Seminarului Teologic “Sfântul Ioan Gurã de Aur” din Husi, a dezvãluit, încã de la mijlocul anilor ’90, abuzurile sexuale la care mai marii Bisericii îi supuneau pe elevii seminaristi. Didina Brãnici a trimis plângeri si petitii Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, Mitropoliei Moldovei si Patriarhiei Române, atrãgând atentia autoritãtilor competente cã în chiliile Episcopiei Husilor se petrec lucruri necurate.

Autoritãtile nu au fãcut însã nimic. Toate dezvãluirile femeii erau retrimise spre a fi cercetate fix la Episcopia Husilor, adicã în gura lupului. Rãzbunãtor din fire, Corneliu Bârlãdeanu a început o campanie de discreditare nemaivãzutã la adresa acesteia. În doar câteva luni, dintr-un pedagog apreciat de toti elevii seminaristi, Didina Brãnici devenise o “nebunã” si o “curvã” cu care nu se mai putea discuta. Hulitã si marginalizatã de societate, femeia trãieste azi în conditii greu de imaginat pentru secolul în care ne aflãm, continuând sã plãteascã tribut curajului de a demasca orgiile fostului episcop, informează vremeanoua.ro.

Azi, dupã 10 ani, multe din faptele semnalate într-o adresã oficialã, de cãtre pedagoga Didina Brãnici, Inspectoratului Scolar Vaslui, capãtã o cu totul altã greutate. Didina Brãnici a fost cîtiva ani la rând pedagog pentru elevii de la Seminarul Teologic husean si, prin natura atributiilor, cunostea foarte multe lucruri petrecute cu seminaristii ziua, dar si noaptea. Femeia, cãzutã, la acea vreme, în dizgratia conducerii Seminarului si a P.S. Corneliu, a acuzat cã s-a început persecutarea ei, dupã ce a vãzut cu ochii sãi, citãm, “abuzuri sexuale, acte de violentã si alte ‘minunãtii’ petrecute între elevi si clerici”, le scria padagoga mai-marilor Inspectoratului. “Am descoperit abateri grave în comportamentul unor elevi si al unor clerici, profesori, supraveghetori, înstiintate conducerii. Asadar, din partea celor vinovati s-a declansat împotriva mea o campanie de denigrare, de urã, de violentã”, scria Didina Brãnici în informarea ajunsã la Inspectoratul Scolar, în aprilie 2010.

La începutul carierei, Didina Brãnici a fost pedagog la Liceul Teoretic “Cuza-Vodã” din Husi. La mijlocul anilor ’90, aici se înfiinteazã profilul teologic, cu douã clase: una care pregãtea preoti si cealaltã care pregãtea cântãreti bisericesti. În anul de studiu 2001-2002, Biserica Ortodoxã Românã deschide Seminarul Teologic “Sfântul Ioan Gurã de Aur” din Husi, iar din acel an Didina Brãnici devine pedagog pentru zeci de elevi seminaristi. Fiind femeie cu credintã în Dumnezeu, Didina si-a câstigat repede respectul si simpatia elevilor de la Teologie. Relatiile de prietenie deveniserã atât de apropiate, încât bãietii i se destãinuiau acesteia cu cele mai intime probleme de sãnatate. Într-o zi, Didina s-a trezit în camera ei cu un elev care acuza dureri în zona intimã. Femeia l-a luat de mânã si l-a dus la spital, iar aici diagnosticul a fost unul socant pentru un elev minor: contuzie scrotalã. A doua zi, directorul liceului “Cuza-Vodã” a primit un telefon din partea unui medic husean, care i-a atras atentia cã are elevi care “se joacã cu cucul”.

Într-o relatare pentru site-ul Sã fie luminã, Didina Brãnici îsi aminteste cã într-o varã, fusese vizitatã de douã mãmici de seminaristi la teologie. Acestea veniserã la Husi sã vadã ce le mai fac copiii. Didina stia cã elevii sunt într-o chilie la Mãnãstirea Petru si Pavel de lângã seminar, unde trebuiau sã facã pregãtire cu un profesor. În momentul când cele trei femei au intrat în chilia respectivã, atât profesorul cât si elevii erau dezbrãcati, în pozitii indecente. Aceste obiceiuri destrãbãlate deveniserã o asa obisnuintã în chiliile de la Husi, încât foarte multi elevi stiau prin ce trebuie sã treacã pentru a absolvi seminarul si a primi o parohie bunã.

Singura care a atras atentia asupra a ceea ce se întâmplã la Husi a fost Didina Brãnici. Oripilatã de ce vãzuse prin chiliile Episcopiei, pedagoga a început sã trimitã zeci de plângeri cãtre Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, Mitropolia Moldovei si Patriarhia Românã. “Când am scris la Mitropolia Moldovei si la Patriarhie, au dat înspre solutionare cãtre eparhia din care fac parte, adicã aici, la Husi, în gura lupului. Mi-am zis ‘Doamne, dã-mi rãbdare sã rezist, când vrei tu o sã iasã la luminã adevãrul’, si ani de zile eu nu am mai vorbit cu Corneliu”, a mai declarat Didina Brãnici pentru sursa mai sus mentionatã. Desi cãile de comunicare fuseserã întrerupte, Episcopul Corneliu a continuat sã-i poarte de grijã Didinei, lansând, prin intermediul elevilor de la seminar, cele mai urâte zvonuri la adresa ei. Din persoana în fata cãreia puteai sã-ti spui toate necazurile, Didina devenise o “amantã universalã, o “curvã” si o “nebunã”. Canalele de propagandã ale Episcopului Corneliu îsi fãcuserã atât de bine treaba încât pedagoga era cunoscutã acum, în tot Husul, ca “Didina-nebuna”. Dupã putin timp, femeia a iesit la pensie. Fosta pedagogã a Seminarului Teologic Husi locuieste, în prezent, într-o cãmãrutã a fostului internat, fãrã curent si cãldurã. A trecut aproape un sfert de secol de când Didina Brãnici a spus lumii cã la Husi se întâmplã lucruri necurate. A avertizat inclusiv organele de cercetare penale, dar nimeni nu a luat-o în seamã. A reusit sã dãrâme templul destrãbãlãrii pidosnicului Corneliu având de partea ei doar adevãrul.

loading...

Recomandări

O nouă casă făcută de Bogdan Tănasă de la Casa Share

O mama si 6 copii din satul vasluian Cioatele vor duce o viata decenta gratie …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *