duminică , 5 iulie 2020 9:23 am
Iasi booked.net
-1°C

De Valentine’s Day, la Iași vor spune DA 7 cupluri. Ziua iubirii sau presiunea societății?!

Șapte cupluri de îndrăgostiți își vor uni astăzi destinele în fața ofițerului de stare civilă, la Iași. Data aleasă pentru această zi importantă din viața lor nu este deloc întâmplătoare. 

Este 14 februarie, ziua în care se sărbătorește Sfântul Valentin – Valentine’s Day. Nu este sărbătoarea românilor, însă foarte mulți au adoptat-o cu ușurință, găsind în ea un prilej de a-și exprima sentimentele față de persoana iubită.

Pentru unii, Valentine’s Day este o zi foarte așteptată, și se lasă cu declarații siropoase, bomboane, flori, vacanțe, bijuterii și cine romantice. Din punct de vedere emoțional, Valentine’s Day este o sărbătoare a marilor așteptări, în special din partea femeilor. Este privită ca o confirmare anuală a iubirii, iar această confirmare este evaluată de cele mai multe ori prin cadouri.

Micile atenții determină femeile să se simtă valorizate chiar și în lipsa sentimentelor de iubire autentică. Pare că oamenii încearcă să îndese, practic, toate declarațiile de iubire ale anului și toate manifestările afective într-o singură zi.

Se poate vorbi, oare, despre o presiune a societății? Nu poate trece ziua fără să povestești cuiva ce ai primit de sărbătoarea iubirii?

Mulţi dintre români nu agreează Valentine’s Day, deoarece au în calendar Dragobetele pe 24 februarie, ce are aceeaşi semnificaţie. Au apărut chiar si campanii pro-Dragobete, sub sloganul „De Dragobete iubeşte româneşte!”

În credinţa populară, Sfântul Valentin a fost un preot în Roma celui de-al treilea secol. Împăratul Claudiu II a interzis căsătoriile, pentru că, spunea el, bărbaţii căsătoriţi sunt soldaţi slabi, iar Valentin a nesocotit regula, despre care credea că este nedreaptă, şi a continuat să oficieze căsătorii în secret.

Când împăratul a aflat, preotul Valentin a fost închis şi condamnat la moarte. În închisoare, el s-a îndrăgostit de fiica temnicerului, iar când a fost dus să fie executat, pe 14 februarie, i-a trimis o scrisoare semnată „de la Valentinul tău”.

Prima sărbătorire a Zilei Îndrăgostiţilor/Zilei Sfântului Valentin a avut loc în anul 496.

Romanii organizau un festival, numit Lupercalia, care avea loc la jumătatea lunii februarie, prin care sărbătoreau începutul primăverii. Se crede că între manifestările sărbătorii se număra şi alegerea de către băieţi a numelor de fete dintr-o cutie. Astfel, pe perioada festivalului, perechile formau cupluri şi, uneori, se căsătoreau.

Mai târziu, biserica a vrut să transforme festivalul într-o sărbătoare creştină şi a decis să se folosească de ea pentru a aminti de Sfântul Valentin. Cu timpul, numele sfântului a fost folosit de oameni pentru a îşi exprima sentimentele faţă de cei dragi.

Devenită una dintre cele mai populare sărbători, astăzi, Ziua Îndrăgostiţilor este sărbătorită în majoritatea ţărilor din lume – din Statele Unite până în Mexic, Australia şi Franţa.

Cu sărbători sau fără, nu ezitați să vă arătați dragostea față de persoana de lângă voi. Faceți asta în fiecare zi, fără motive! Și nu uitați, iubirea nu se măsoară în valoarea cadoului pe care îl oferiți. Uneori este chiar invers.

loading...

Recomandări

Azi sărbătorim SÂNZIENELE sau Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Sărbătoarea de Sânziene – denumirea populară a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Numele de Sanziene provine …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *