„De 10 ani alături de mame singure și copii în dificultate”

Date:

Centrul Rezidențial pentru Mame și Copii în Dificultate împlinește 10 ani de existență. Cu această ocazie, Primăria Municipiului Iași, Direcția de Asistență Socială, Fundația Hecuba și Fundația Bavaria – România organizează marți, 18 decembrie, de la ora 10.30, la sediul Centrului din str. Sărărie nr. 143 evenimentul  „De 10 ani alături de mame singure și copii în dificultate”. Scopurile manifestării sunt evidențierea activității sociale a centrului și a rezultatelor obținute, precum și prezentarea proiectelor de viitor. Evenimentul, la care sunt așteptate circa 55 de persoane, va include un spectacol de 45 de minute susținut de copii și vizitarea Centrului de către participanți.

În perioada 2008 – 2018 Centrul Rezidențial pentru Mame și Copii în Dificultate și locuințele protejate au găzduit 507 de familii monoparentale, reprezentând 185 mame singure și 322 copii. După categoria de vârstă în care se încadrează beneficiarele, 11 mame singure (5,95%) aparțin categoriei 18-24 ani, 96 de mame singure (51,89%) aparțin categoriei 25-39 ani, iar 78 mame singure (42,61%) categoriei peste 40 de ani. 62% din mamele cazate până în prezent sunt victime ale violenței domestice, iar 25% au fost instituționalizate până la împlinirea majoratului.

Mamele singure au solicitat cazarea în Centrul Rezidențial ca urmare a  referirii de către personalul specializat al Centrului de Servicii Integrate pentru Victimele Violenței în Familie (din cadrul Direcției de Asistență Socială a Primăriei Municipiului Iași), Centrului Social de Ocrotire a Femeilor Victime ale Violenței Domestice și Centrului de Servicii Sociale „Maternus” (din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași),  îndrumării lor de diverși membri ai comunității (preoți, cadre didactice, cadre medicale, colaboratori, membri ai familiei lărgite, foste beneficiare ale fundației Hecuba) sau contactării directe, prin telefon sau la sediul centrului, din proprie inițiative.

În perioada rezidenței în Centru, familiile monoparentale beneficiază de servicii de asistență psihologică, consiliere și educație parentală, consiliere familială, consiliere profesională pentru angajare și păstrarea locului de muncă, consiliere socială pentru accesarea prestațiilor sociale și altor resurse din comunitate, consiliere pentru sănătate, sprijin pentru dezvoltarea abilităților de viață, îngrijirea și supravegherea copiilor până la venirea mamelor de la serviciu, sprijin educațional pentru copii pentru pregătirea temelor pentru școală, activități de art-terapie, dezvoltare personală și de socializare pentru mame și copii, medierea conflictelor, iar după decazare de monitorizarea familiilor.

Rezultatele obținute în ceea ce privește soluțiile locative identificate de mamele singure după decazarea din Centru ca urmare a serviciilor furnizate sunt: închirierea unei locuințe (75 de familii monoparentale, reprezentând 42% din totalul de 185 familii); cazarea în locuințe protejate (19 familii, reprezentând 11% din totalul familiilor); formarea de familii cu noi parteneri și mutarea în spațiul locativ al acestora (17 beneficiare, reprezentând 10% din totalul familiilor); obținerea unei locuințe sociale (12 familii, reprezentând 7% din totalul familiilor); plecarea la muncă în străinătate (10 beneficiare, reprezentând 6% din totalul familiilor); obținerea unei locuințe proprietate personală (9 familii, reprezentând 5% din totalul familiilor); reîntoarcerea mamei în familia lărgită sau la fostul partener (22 de familii, reprezentând 12% din totalul familiilor cazate).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Curse regulate spre AEROPORT și înapoi în ORAȘ cu autobuzul 50

Dacă aveți programate călătorii cu avionul, nu uitați că...

RAFILA, noi săgeți către Arafat: „Noi de unde să știm că nu mai sunt BANI la UPU, dacă dânșii nu ne notifică?”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a pledat din nou, luni,...

Ședință CJ IAȘI: Teatrul “Luceafărul” va intra într-un amplu proces de reabilitare și MODERNIZARE

Consiliul Județean Iași a votat astăzi, în ședință ordinară,...