luni , 27 ianuarie 2020 11:25 pm
Iasi booked.net
-1°C

Cum arată noile cărţi de identitate, care vor fi eliberate din 2021

Buletinele românilor intră în era digitală! De anul viitor, noile cărţi de identitate se vor alinia standardelor europene.

Vor conţine date biometrice şi vor reprezenta cheia noastră de acces atât în relaţia cu statul, cât şi în călătoriile în Uniunea Europeană. În premieră, şi bebeluşii vor avea buletin. Desigur, doar cu acordul părinţilor.

Pe lângă reducerea dimensiunii și adăugarea cipului, pe noile cărți de identitate ar urma să lipsească mai multe informații, cum ar fi adresa de domiciliu. În schimb apar noi informații precum data nașterii sau semnătura deținătorului. Prenumele părinților ar putea fi, de asemenea, reintroduse. Pentru informații care nu sunt inscripționate pe Cartea de Identitate, autoritățile plănuiesc dezvoltarea unei aplicații care ar permite citirea lor prin simpla atingere a cărții, de un telefon inteligent, informează observator.ro.

Tot pe noua carte de identitate vor fi stocate două amprente şi mai multe elemente de securitate. Noul buletin va avea mărimea unui card bancar şi va ţine loc şi de card de sănătate. Asta prevede regulamentul Uniunii Europene care obligă România să îşi schimbe cărţile de identitate.

De anul viitor, în premieră, părinţii pot opta ca cel mic să aibă carte de identitate chiar de la naştere, însă valabilitatea documentului este de trei ani. În caz contrar, primul buletin va putea fi făcut de la 12 ani şi va fi valabil şase ani. După majorat, perioada de valabilitate se extinde la 10 ani. Întreg sistemul a fost gândit ca românii de pretutindeni să comunice mai uşor cu statul.

Recomandări

Contribuţia la Pilonul II de pensii va creşte la 5% din 2021 şi va ajunge la 6%

Contribuţia la Pilonul II de pensii va creşte la 5% din 2021 şi va ajunge …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *