luni , 21 septembrie 2020 6:02 am
Iasi booked.net
-1°C

Creștinii ortodocși din întreaga lume sărbătoresc astăzi Înălţarea Sfintei Cruci. Ce nu ai voie să faci în această zi

Pe 14 septembrie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Sfintei Cruci, zi ce aminteşte de răstignirea lui Iisus Hristos.

Sărbătoarea a fost instituită în urma a două evenimente importante: găsirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos și Înălțarea Crucii în văzul poporului, pe 14 septembrie anul 335.

În calendarul popular, ziua Înălțării Sfintei Cruci mai poartă denumirea și de Ziua Crucii, Ziua Șarpelui sau Cârstovul Viilor și este considerată data ce vestește sfârșitul verii și începutul toamnei. Iată ce se spune că nu ai voie să faci în această zi, conform b1.ro.

Potrivit tradiției, de Ziua Crucii se închide pământul și o dată cu el se ascund și insectele, reptilele și plantele care au fost lăsate la lumină în primăvară.

Nu este voie, în ziua Înălţării Sfintei Cruci, să se lucreze, pentru a nu atrage primejdiile.

Pe 14 septembrie, la biserică se sfinţesc busuiocul, mentă, maghiranul şi cimbru, considerate plante magice. Acestea îi apară pe credincioşi de diverse boli, dar veghează şi asupra păsărilor şi animalelor din ograda. Monedele sfinţite în această zi, păstrate în portofel, alături de o cruciuliţă aduc belşug şi spor în muncă.

De asemenea, se spune că nu este bine să se mănânce usturoi, nuci, prune şi peştele. Este recomandat să se ţină post negru, aspru, pentru vindecarea sufletului şi a trupului.

Oamenii din popor cred că dacă va tuna în această zi de sărbătoare, toamna va fi una lungă. De asemenea, dacă ciorile se adună în gard, va cădea bruma.

Recomandări

La două luni de la incidentul naval petrecut în Portul Midia, în care un vas încărcat cu oi a eşuat, se fac ultimele pregătiri pentru ridicarea vaporului

 În port au ajuns o barjă şi o macara de mare tonaj care vor ajuta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *