joi , 9 decembrie 2021 4:47 pm
Iasi booked.net
-1°C

Companiile din Iași au cerut sprijin de la stat in timpul pandemiei

Peste 50% din numărul total de agenți economici activi din județ au primit sprijin din partea statului in timpul pandemiei. Au fost alocate și plătite 237.097.081 lei respectiv, 47.419.416 euro, resurse bugetare semnificative.

Reprezentanții AJOFM Iași au evidențiat măsurile luate de autorități în perioada pandemiei pentru a ajuta angajații și angajatorii. Astfel, în perioada stării de urgență (martie-iunie 2020) au fost luate următoarele măsuri:

1. Zile libere plătite pentru unul din părinți pentru supravegherea copiilor în situația închiderii temporare a unităților de învățământ – Cuantumul indemnizației pentru zilele libere plătite a fost de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare. În total în Iași s-au acordat peste 2,6 milioane de lei (523.000 de euro) părinților care s-au regăsit în această categorie.

2. Șomajul tehnic, acordat în baza OUG nr. 30 din 18 martie 2020.

3. Prelungirea indemnizației de somaj.

În perioada stării de alertă, după 1 iunie 2020 au fost alte măsuri:

1. Decontarea unei părți din salariul de bază pentru o perioadă de trei luni pentru angajatorii ai căror salariați au avut contractele individuale de muncă suspendate în perioada stării de urgență sau alertă.

2. Stimularea angajării persoanelor cu vârsta peste 50 de ani şi a persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani.

Începând cu luna august 2020 au fost luate alte măsuri active de sprijin:

1. Zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice ce presupun prezența fizică și continuarea activităților on-line.

2. Kurtzarbeit – reducerea temporară a timpului de muncă a salariaților.

3. Sprijin financiar pentru încheierea contractelor individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni.

Recomandări

VIDEO: Prejudiciu de 1,2 milioane de lei din INDEMNIZAȚII obținute ilicit de la STAT

Ieri, 11 noiembrie, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *