miercuri , 22 septembrie 2021 2:50 am
Iasi booked.net
-1°C

COD PORTOCALIU de PLOI, până marți, în 18 județe. Posibil COD ROȘU de INUNDAȚII

Meteorologii au emis duminică o avertizare de tip cod portocaliu de ploi valabil de duminică, de la ora 16:00, până marţi la ora 21:00. De asemenea, de la ora 11:00, a intrat în vigoare un cod galben de ploi valabil până marţi la ora 21:00, pentru majoritatea regiunilor.

 

Hidrologii iau în calcul să emită COD ROȘU de inundații chiar din această seară.

„În funcție de evoluție, este posibil să ajungem astăzi (duminică – n.r.), chiar din această seară, pe unele râuri mici, la situații de severitate, care să impună emiterea unor avertizări hidrologice de fenomene imediate cod roșu și nu excludem posibilitatea ca să avem situația de severitate care să impună emiterea unui cod roșu și la nivelul bazinelor hidrologice medii și mari începând de mâine”, a declarat pentru Digi24 Marius Mătreață, reprezentant al Institutului Național de Hidrologie, la comandamentul de urgență de la Ministerul de Interne, convocat duminică dimineață.

De codul portocaliu de ploi, care intră în vigoare duminică după-amiază, sunt vizate 18 judeţe din Oltenia, vestul şi nordul Munteniei, sudul si vestul Transilvaniei, jumatatea de sud a Banatului, dar şi din sud-vestul Moldovei.

Meteorologii estimează că se vor acumula cantităţi de apă de până la 50 de litri pe metru pătrat, iar izolat chiar şi 70 de litri pe metru pătrat.

COD GALBEN: 08 iulie, ora 11 – 10 iulie, ora 21 – perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și pe arii restrânse căderi de grindină. Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

COD PORTOCALIU: 08 iulie, ora 16 – 10 iulie, ora 21; – ploi abundente. În Oltenia, în vestul și nordul Munteniei, sudul și vestul Transilvaniei, precum și în jumătatea de sud a Banatului și în sud-vestul Moldovei vor fi intervale de timp în care va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse 70…80 l/mp.

Termic, în acest interval ne vom afla sub valoarea normală, temperaturile maxime atingând doar 26-27 de grade Celsius.

 

Sursa: Digi24

Recomandări

Cod Galben de vânt până la ora 21:00

Meteorologii au emis o atenționare cod galben de intensificări ale vântului valabilă până diseară, la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *