joi , 9 iulie 2020 8:06 pm
Iasi booked.net
-1°C

Cea mai frumoasă lalea din istorie

Adriaan Pauw a fost un om puternic. Fost director al Companiei Olandeze a Indiilor de Est, proprietarul unui intreg oras si un diplomat iscusit, el a ramas in istorie prin legatura pe care o avea cu… o floare.

Ca multi barbati instariti din Olanda secolului al XVII-lea, Pauw cultiva lalele. In gradina lui avea un foisor special plini cu tulpini drepte – o demonstratie ostentativa a bogatiei. La vremea respectiva, un bulb putea costa cat o vaca, o parcela de pamant sau chiar o intreaga casa, scrie digi-life.tv.

Printre cele mai valoroase lalele, una singura era considerata mai frumoasa si mai rara: Semper Augustus. Un colectionar misterios detinea aproape toti bulbii acestui model – iar multi istorici cred ca acel om era Pauw.

Lalelele au aparut in Europa in secolul al XVI-lea, fiind aduse din habitatul lor salbatic din Asia Centrala, prin Imperiul Otoman, la Viena. In anii 1630, olandezii erau obsedati de ele si le-au ridicat valoarea la sume impresionante.

Cei mai cautati bulbi erau cei din care dadeau flori ce pareau pictate in dungi alb-rosii. Semper Augustus a devenit cel mai faimos soi, in parte pentru ca a fost si cel mai rar. La un moment dat, mai existau doar 12 bulbi.

In secolul al XVII-lea, nimeni nu stia ce cauzeaza modelul unic al petalelor. Incercarea de a cultiva un astfel de soi era ca o loterie, iar multi dintre cultivatori apelau la tot felul de trucuri pentru a gasi reteta succesului: fertilizau campul cu excremente de porumbei, stropeau solul cu pigmenti sau incercau altoirea bulbilor.

Putini oameni au vazut vreodata o floare Semper Augustus. Barbatul care avea monopolul asupra speciei – posibil Pauw – a refuzat sa-si vanda avutia, asa ca pretul a crescut enorm.

In 1638, un bulb era 13.000 de florini – pretul unei case frumoase. Acela a fost anul in care piata lalelelor din Olanda s-a prabusit.

In secolul XX, cauza coloritului unic al petalelor de Semper Augustus a fost identificata. Anumite virusuri infectau bulbul si faceau ca cel de-al doilea strat de culoare sa fie exprimat doar in anumite parti ale florii.

Ironic este ca virusurile nu sunt bune pentru lalele, facandu-le mai putin viguroase decat cele de culoare pura. Daca se transmit la crini, acestia mor.

Astazi, Semper Augustus nu se mai gaseste, insa a ramas in istorie drept “cea mai frumoasa lalea din lume”.

loading...

Recomandări

El este unul dintre cei mai buni luptători SIAS și un lunetist de elită

Colegii mai vechi îi spun Nils, iar cei mai tineri îi spun simplu…NEICĂ! El este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *