vineri , 21 ianuarie 2022 4:49 pm
Iasi booked.net
-1°C

Ce îi împiedică pe proprietarii Hanului Trei Sarmale să refacă renumitul restaurant din Bucium

Deşi au achiziţionat de mai bine de un an Hanul Trei Sarmale, noii proprietari încă nu au demarat proiect de consolidare.

Unul dintre cele mai puternice simboluri ale Iaşiului, Hanul „Trei Sarmale“, clădire monument istoric din zona Bucium, la intrarea în Iaşi, este în paragină de câteva decenii. După lungi procese, în primăvara anului trecut, omul de afaceri Marian Panaite a cumpărat hanul. Deşi la început anunţa că va reface clădirea şi îi va da strălucirea de altă dată, noul proprietar susţine că încă se luptă cu birocraţia, scrie adevarul.ro.

„Nu am început lucrările pentru că ne-au cerut PUZ şi toată documentaţia aferentă, iar asta durează. Nu ştiu când vom putea efectiv începe“, a declarat pentru Adevărul omul de afaceri care deţine firma Fio Grup Company SRL.

Marian Panaite, care este şi proprietarul firmei de construcţii Paticom, a achiziţionat clădirea de patrimoniu achitând 2,9 milioane de lei, dar nu a precizat la cât sunt estimate lucrările pentru refacerea clădirii de patrimoniu. Hanul „Trei Sarmale“ are o suprafaţă de 770 de metri pătraţi şi un teren aferent de 2.000 de metri pătraţi. Are o terasă acoperită de 71 de metri pătraţi, dar şi o anexă de peste 270 de metri pătraţi.

Istoria hanului este străveche, prima menţiune documentară fiind un act de judecată din perioada anilor 1675 -1680, prin care doi negustori armeni dezbat arendăşia Hanului „Trei Sarmale“. Potrivit istoricilor, denumirea localului, construit în secolul al XVII-lea, vine de la faptul că cei care poposeau la han erau serviţi cu câte trei sarmale. De-a lungul timpului, clădirea a trecut prin posesia mai multor proprietari, iar de la începutul secolului al XVIII-lea s-a aflat în proprietatea Mănăstirii Socola.

Recomandări

Patru focare noi de Covid 19 în Iași

Direcţia de Sănătate Publică informează cu privire la identificarea a 4 focare Covid-19: Institutul Regional …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *