duminică , 18 aprilie 2021 11:33 am
Iasi booked.net
-1°C

Cătălin Tolontan: Clever Taxi plătește articole pentru defăimarea taximetriștilor

 Aplicația Clever Taxi a lui Daimler Benz a plătit un articol în Adevărul, care-i prezintă pe taximetriștii români drept niște brute limitate, homofobe și amenințătoare!

• Cum se comite o dezinformare? Un fals taximetrist se revoltă, pe Facebook, pe “bulangii” cu trotinete electrice și amenință că le aruncă în Dâmbovița!

• În ziarul Adevărul apare un articol publicitar care preia postarea “taximetristului” și sunt elogiate, ca variantă civilizată, aplicațiile Uber, Bolt sau Clever.

• Mai multe site-uri, printre care și Libertatea, preiau informația, fără să vadă că e publicitară.

• Când face verificările, Libertatea descoperă că autorul campaniei plătite este chiar Clever Taxi!

• Clever Taxi a folosit în articolul publicitar din ziarul Adevărul mesaje precum „bulangii”, portretizându-i pe taximetriști ca homofobi violenți și lipsiți de inteligență.

de Mihai Niculescu și Cătălin Tolontan

Cristian Dițoiu, unul dintre antreprenorii români din digital, a descoperit cum s-a propagat o știre falsă prin intermediul banilor și al erorilor succesive.

PASUL 1: Pe un grup de Facebook al taximetriștilor, intitulat Clubul Taximetriștilor, un om care nu mai postase niciodată nimic scrie un mesaj în care se prezintă drept un șofer de taxi, indignat că până și trotinetele electrice au început să le facă o concurență.

PASUL 2: Sub semnătura lui Liviu Stănculescu, un invitat care scrie articole când și când, ziarul Adevărul publică un text în care este citat taximetristul respectiv. Articolul e unul clar împotriva taximetriștilor și în favoarea ”serviciilor de transport alternativ, precum Uber, Bolt sau Clever”.

PASUL 3: Mai multe site-uri, printre care și Libertatea sau Auto Bild, preiau reacția taximetristului, semnalată de Adevărul, dar comit eroarea de a nu remarca faptul că articolul din Adevărul e publicitar. E la fel de real faptul că, în versiunea de mobil, articolul din Adevărul nu e marcat cu publicitate, așa cum se întâmplă în versiunea pentru desktop sau laptop.

„Taximetristul” îi face „bulangii” pe cei cu aplicațiile de ridesharing și pe cei cu trotinetele

După ce Cristian Dițoiu a propus Libertății un text despre această rostogolire a unei false teme, ziarul a acceptat publicarea deconstruirii știrii și a făcut, totodată, propriile verificări.

***
Înainte de orice, mesajul ”taximetristului” de pe Facebook e unul discriminator, căci acesta îi consideră ”bulangii” pe cei din transportul alternativ și pe oamenii care merg cu trotinetele electrice.

”Taximetristul” se prezintă involuntar drept un încuiat, care ”cere acum şi interzicerea trotinetelor, ca să nu moară de foame”.

În plus, el amenință că ”ori ne ducem la Guvern iară, ori mă duc și mă apuc să le arunc (n.r. – pe trotinete) în Dâmbovița!!”.

Recomandări

Legea care revoltă taximetriști este dată în favoarea UBER, Bolt și Yango

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede că autoturismele cu care …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *