Cătălin Timofciuc (CJ Iași-PNL) intră fără frică în Bojdeuca lui Creangă după lucrările de reabilitare

0
158

Consilierul județean PNL a lăudat pe rețelele sociale proiectul de reabilitare realizat la Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău.

Cătălin Timofciuc afirmă că acum îi poate arăta copilului unde s-a scris Capra cu trei iezi fără să intre “cu frică în bojdeucă”.

”Bojdeuca lui Creangă era o ruină înainte de prima restaurare, iar ultimele intervenții majore au fost realizate în 1984. Înainte de demararea acestui ultim proiect, clădirea era în pre-colaps, îți era și frică să intri acolo.

Acum clădirea este impecabilă. Lucrările realizate au stopat procesul de deteriorare și păstrează semnificația culturală a primului muzeu literar din România.

Îi pot arăta copilului unde s-a scris Capra cu trei iezi fără să intru cu frică în bojdeucă, afirmă consilierul PNL.

Scriitorul Ion Creangă a trăit în căsuța din Dealul Țicăului între anii 1872 şi 1889. Situată în cartierul Ţicău, din Iaşi, Bojdeuca lui Ion Creangă este prima casă memorială din România și a devenit muzeu pe 15 aprilie 1918.

Bojdeuca lui Creangă a mai avut parte de restaurări, în 1942 şi 1985 şi este înscrisă în Lista monumentelor istorice.

Foarte mulți internauți au adus critici lucrărilor realizate la muzeu.

În urma valului negativ de reacții, Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a solicitat Corpului de control verificarea legalității avizului pentru intervenția realizată asupra monumentului istoric ”Bojdeuca scriitorului Ion Creangă”, iar Comisia Națională a Monumentelor Istorice și Institutul Național pentru Patrimoniu vor fi solicitate să se pronunțe asupra calității intervenției, prin analizarea proiectului și prin deplasare la fața locului.

Ministrul Culturii trimite Corpul de control la Bojdeuca lui Creangă, după ce monumentul a fost dotat cu prize și încălzire în pereți

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.