joi , 28 mai 2020 4:23 am
Iasi booked.net
-1°C

Carnea de miel, mai scumpă cu până la 10 lei faţă de 2019

Peste o lună, românii încep să facă pregătirile pentru masa de Paşte. Şi cum ingredientul principal este mielul, crescătorii de oi au început deja trierea animalelor. Mieii graşi ajung pastramă, iar cei mai mici iau drumul pieţelor de animale.

Dintre cei 600 de miei din staul, mai bine jumătate vor ajunge la abator, pentru că sunt mult prea mari pentru a fi vânduţi în piaţă. Crescătorii spun că puterea de cumpărarea a românilor este scăzută, aşa că doar mieii mici vor ajunge pe mesele românilor.

Însă chiar şi mieii mici vor fi mai scumpi decât primăvara trecută, cel puţin aşa susţin oierii, în acest moment.

Nicolae Giambazi, crescător de oi: 25 de lei kilogramul tăiat. În piaţă ajunge la 30 de lei. Dar de acasă vin şi îl iau cu 25 de lei. În viu 15 lei.

Preţul mai mare se explică prin scumpirea furajelor. Cu toate acestea, crescătorii spun că vor ieşi în pierdere după ce vor vinde mieii de Paşte.

Nicolae Giambazi, crescător de oi: Numai boabele sunt 50 de tone de porumb, 10 tone de orz si 24 de tone de gozuri care le-au mâncat oile. Și cu lucernă cu tot m-am dus în 800 de milioane. Deci, eu nu iau banii pe miei, 800 de milioane, dar asta e.

Răducu Radu, directorul Institutului de cercetare ovină Palas: Datorită condițiilor meteo, costul cu furajarea a fost mult mai mare decât în alți ani. În afară de asta și producțiile obținute de furaje au fost mult mai mici. Cheltuielile fiind mai mari, atunci și la venit trebuie să fie mai important pentru că altfel oamenii ar abandona creșterea oilor.

Cumpărătorii sunt şi ei pregătiţi sufleteşte pentru un Paşte mai scump decât cel trecut.

Dacă anul trecut, un kilogram de miel se vinde cu până la 25 de lei, anul acesta românii vor plăti chiar şi 30 de lei pentru un kilogram de carne.

loading...

Recomandări

Semnificația Zilei Tatălui în 2020

Ziua Tatălui şi Ziua Mamei sunt două sărbători în România cu o importanţă uriaşă pentru sute …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *