Care sunt slujbele unde omul este de neînlocuit

Date:

Roboții ajung să fie din ce în ce mai îndemânatici și pot îndeplini sarcini umane fără să ceară pauză de odihnă și salariu.

Mai multe instituții și organizații au studiat potențialul de înlocuire a muncii umane de către roboți.  În mod evident, oamenii vor fi înlocuiți în multe joburi. Vestea bună este că sunt domenii unde nu se întrevede înlocuirea omului de către mașină și, de asemenea, că vor apărea joburi noi.

Un studiu făcut de Institutul Mckinsey Global prognozează că aproximativ 800 de milioane de angajați își pot pierde slujbele din cauza automatizării până în 2030, scrie platforma Visual Capitalist. Există și un scenariu moderat al prognozei, în care „numai” 400 de milioane de muncitori vor fi înlocuiți de roboți. Primii loviți de schimbări vor fi operatorii mașinilor industriale, administratorii și lucrătorii în servicii. În mod ironic, țările sărace, fără investiții în tehnologie, vor simți mai puțin acest val.

Un grafic realizat cu datele din raportul Future of Jobs Report 2018, realizat de Forumul Economic Mondial, arată schimbările pe care le va aduce tehnologia în următorii patru ani. Raportul relevă că, deși oamenii vor ceda o bună parte din munca lor în favoarea roboților, viitorul nu este atât de negru. Pe de o parte, circa 75 de milioane de joburi vor fi pierdute, dar pe de altă parte vor apărea alte 133 de milioane de joburi noi. În vreme ce anumite sarcini vor deveni inutile, îndemânările omului vor continua să fie căutate în alte domenii.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford prognozează că 47% dintre slujbele din SUA vor fi automatizate în următorii 20 de ani. Totuși, 53% dintre joburi vor rămâne în seama omului: este puțin probabil ca roboții să ocupe joburi care se bazează pe interacțiune umană, cum sunt doctorii sau profesorii. De asemenea, muncitorii specializați – instalatori sau servicii sociale – pot sta liniștiți.

Slujbele în producție, transport sau administrație este de așteptat să scadă. Dar există potențial de creștere a cererii de joburi în sănătate, știință, tehnologie și industria ospitalității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Primăria Iași a lansat licitația pentru contractarea lucrărilor de modernizare a bulevardului Poitiers

Suma disponibilă este 37.866.748,65 lei fără TVA, respectiv 45.061.430,89...

Locuri de PARCARE scoase la licitație de către primăria IAȘI

Municipalitatea ieșeană, prin Direcția Exploatare Patrimoniu, va organiza pe...

Se închide circulația pe bulevardul Socola! 9 trasee CTP Iași vor fi deviate

În perioada 29-30 martie, între orele 08:00 – 20:00,...

Noul terminal de la Aeroportul Iași devine operațional vineri, 29 martie

Zborul inaugural pentru T4 va fi pe ruta Iași...