Caravana Centenarului Filmului Românesc a ajuns la final. Evenimentul a avut loc ieri la Ateneul Național din Iași

Date:

Gala Centenarului Filmului Românesc a încheiat caravana dedicată reunirii simbolice a regiunilor istorice ale României Mari, printr-un eveniment organizat ieri. Evenimentul a avut loc la Ateneul Național din Iași, printre invitați aflându-se zeci de personalități din lumea cinematografiei, primarii localităților prin care a ajuns proiectul, parteneri, jurnaliști și consultanți din cinema.

Prezent la manifestare, primarul Mihai Chirica a mulţumit iniţiatorilor acestui amplu proiect cinematografic, exprimându-şi speranţa că generaţiile viitoare vor înţelege cum se cuvine ceea ce înseamnă România la 100 de ani.

Această caravană cinematografică a fost unul dintre proiectele dedicate Centenarului României. Aniversarea celor o 100 de ani a reuşit să aducă o concluzie importantă pentru noi toţi: ce ţară mândră şi frumoasă avem şi cât de important este s-o iubim şi s-o aducem în memoria generaţiilor de astăzi aşa cum s-a transformat ea de-a lungul timpului. Este foarte important să vedem faţa frumoasă a acestei Românii şi mai puţin ceea ce ni se prezintă în ultima perioadă. Acest lucru s-a făcut prin Centenarul Filmului Românesc, prin turneul Unire prin Cultură coordonat de Andrei Apreotesei şi prin multe alte proiecte care au întregit această imagine. Puteam vorbi multe despre România, dar aveam o datorie să transmitem şi celor mai tineri decât noi ce înseamnă România. Este ţara în care merită să te naşti şi pentru care merită să mori. Mi-ar fi plăcut ca România la 100 de ani să fi fost una fastuoasă. Aveam nevoie de mai mult fast. Era momentul nostru de glorie, în care puteam arăta lumii întregi cine suntem cu adevărat, ce oameni deştepţi, frumoşi avem, cum ne-am dezvoltat de-a lungul istoriei noastre. N-a fost aşa. Anul 2018 a fost un an groaznic, al dezbinării totale. Totuşi, am supravieţuit. A fost o perioadă de cumpănă. Cred că am retrăit momentele de acum 100 de ani, când România era pe punctul să dispară. Am supravieţuit şi mai avem în faţă încă 100 de ani în care trebuie să reconstruim România pentru cei care vin după noi. Asta e datoria noastră: să dăm mai departe ţara pe care am luat-o cu împrumut de la generaţiile viitoare, așa cum spunea Regele Mihai. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în acest proiect, în frunte cu doamna ambasadoare Irina Margareta Nistor. A fost deosebit de frumos şi cred că ne-am făcut datoria faţă de cei care s-au jertfit pentru România.”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Proiectul Centenarului Filmului Românesc a fost lansat pe 3 februarie 2018, la Iași, de către două asociații nonguvernamentale: ARTIS din Iași și AO MIA din Chișinău. Proiectul s-a desfășurat în România, în Republica Moldova și Cernăuți, cu invitați ai cinematografiei românești și cu proiecții ale filmelor alese de experții proiectului: Bujor T. Rîpeanu, Irina-Margareta Nistor și Cristian Mungiu.

În cadrul Galei Centenarului Filmului Românesc au fost lansate cartea și filmul documentar despre proiectul celor 100 de filme, cu episoadele desfășurate, starea cinematografiei și a publicului, precum și întreaga poveste, pe repede înainte, a inițiativei celor două asociații de pe ambele maluri ale Prutului. Printre invitații galei s-au numărat Irina-Margareta Nistor, Vlad Ivanov, Ileana Popovici, Stere Gulea, Vlad Rădescu, Ioana Pavelescu, Ion Sapdaru, Ovidiu Niculescu, Daniel Busuioc, Adrian Păduraru, Teodor Corban ș.a.

Unul dintre proiectele-fanion ale Programului Centenar gândit la Iași pentru intervalul 2017-2020 este, neîndoios, Centenarul Filmului Românesc. Un proiect de anvergură, care și-a propus să reunească simbolic provinciile istorice sub semnul magic al cinematografiei și care a însemnat, între altele, parcurgerea în caravană a mii de kilometri și poposirea, pentru proiecții de film și discuții între specialiști, actori și public, în 103 localități din România, Basarabia și Bucovina de Nord, ajunge la final în perfectă împlinire. Municipalitatea ieșeană nu poate să fie altfel decât onorată de faptul că ideea acestui proiect, însuflețită de Andrei Giurgia și colegii săi, a plecat de la Iași spre a se deschide către toți românii și spre a le oferi acestora posibilitatea de a valoriza, prin intermediul filmului românesc, memoria celor 100 de ani trecuți de la instituirea statului nostru modern, ca urmare a celor trei Mari Uniri din miraculosul an 1918: cea a Basarabiei, pe 27 martie, aceea a Bucovinei, pe 28 noiembrie, și cea a Crișanei, Banatului, Maramureșului și Transilvaniei cu Regatul României, pe 1 decembrie.”, a spus Daniel Șandru, coordonatorul Compartimentului Centenar al Primăriei Municipiului Iași.

La rândul său, criticul de film Irina – Margareta Nistor a scos în evidenţă dimensiunea afectivă a întregului proiect.

Caravana Centenarului Filmului Românesc a ajuns la final. Mărturisesc, i-am spus cu obstinație: 100 de ani, 100 de orașe, 100 de filme. Mi se părea că așa are o mai mare încărcătură afectivă, iar nu e străbaterea unui deșert. Am început-o în februarie 2018, luna îndrăgostiților, și am încheiat-o în decembrie 2019, luna lui Moș Crăciun. Mai mult, pe 18 decembrie, de Sfinții Sebastian și Zoe, nume predestinat vieții, dăm o nouă viață pentru peliculele autohtone, de la începuturi până în zilele noastre, care au (re)cucerit privitori de toate generațiile, de la sugari la seculari.”, a spus Irina-Margareta Nistor, ambasadorul cinematografic al proiectului Centenarul Filmului Românesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Primăria Iași a lansat licitația pentru contractarea lucrărilor de modernizare a bulevardului Poitiers

Suma disponibilă este 37.866.748,65 lei fără TVA, respectiv 45.061.430,89...

Locuri de PARCARE scoase la licitație de către primăria IAȘI

Municipalitatea ieșeană, prin Direcția Exploatare Patrimoniu, va organiza pe...

Se închide circulația pe bulevardul Socola! 9 trasee CTP Iași vor fi deviate

În perioada 29-30 martie, între orele 08:00 – 20:00,...

Noul terminal de la Aeroportul Iași devine operațional vineri, 29 martie

Zborul inaugural pentru T4 va fi pe ruta Iași...