Au protestat și își vor opri activitatea generală

Date:

După ce magistraţii au protestat în mai multe oraşe faţă de ordonanţa de urgenţă care modifică legile justiţiei, vineri au reacţionat şi cei din Cluj.

Aproape 200 de angajaţi s-au strâns în faţa Curţii de Apel şi spun că, drept dovadă a nemulţumirii lor profunde, săptămâna viitoare, de luni până vineri îşi vor opri activitatea generală, şi vor soluţiona doar cauzele de urgenţă, scriu Stirileprotv.ro.

Peste 200 de avocaţi, judecători dar şi angajaţi ai DNA au protestat vineri la Cluj faţă de ordonanţa de urgenţă care modifică Legile Justiţiei. Protestul vine chiar în ziua în care Tudorel Toader este acolo, la bilanţul Curţii de Apel.

Cristian Danileț, judecător: „Adunarea a decis să suspende activitatea judiciară pentru cel puţin o săptămână, cred că este vremea să recunoaștem că au eşuat toate discuţiile cu Ministerul Justiţiei, nu vedem o altă cale decât prin măsuri radicale.”

Practic de săptămâna viitoare, luni la Cluj se vor judeca doar cauzele urgenţe.

Avocată: „Ni se pare inadmisibil că se încearcă o subordonare a justiţiei politicienii nu înţeleg că pentru o justiţie independent este nevoie de un regim stabil.”

La protest au venit şi protestatari care nu sunt angajaţi în actul de justiţie, dar vor să îi susţină pe magistraţi.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Oradea unde magistraţii au ieşit pe holurile Palatului de Justiţie. La Braşov, dar şi în alte oraşe, sunt anunţate astfel de proteste, mai scriu stirileprotv.ro.

Magistraţii reclama faptul că legile justiţiei sunt modificate mult prea des şi că noile prevederi „lovesc în independența și în libera apreciere a probelor”.

Sorin Bederinghe, Parchetul Tribunalului Bihor: „Nu ştim cum, la ce să ne aşteptăm, cum să mai punem în practică legislaţia într-o fluctuaţie ieşită din comun.”

În acelaşi timp, Comisia Europeană îşi exprima, profundă îngrijorare în ceea ce priveşte statul de drept din România. Ministrul Justiţiei nu pare însă impresionat.

Tudorel Toader: „Am trimis o scrisoare lui Timmermans în care i-am prezentat ordonanţa de modificae a legilor justiţiei.”

Fără mari aşteptări, liderii USR i-au cerut Avocatului Poporului să intervină şi să sesizeze Curtea Constituţională. Aceştia i-au transmis lui Ciorbea argumentele lor.

Victor Ciorbea, avocatul poporului: „I-am dat drumul la analiză. Şi Dumnezeu a făcut lumea în şase zile, în a şaptea s-a odihnit. Mai aveţi puţintică răbdare.”

Avocatul Poporului este singurul care poate contesta ordonanţa de urgenţă la Curtea Constituţională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Primăria Iași a lansat licitația pentru contractarea lucrărilor de modernizare a bulevardului Poitiers

Suma disponibilă este 37.866.748,65 lei fără TVA, respectiv 45.061.430,89...

Locuri de PARCARE scoase la licitație de către primăria IAȘI

Municipalitatea ieșeană, prin Direcția Exploatare Patrimoniu, va organiza pe...

Se închide circulația pe bulevardul Socola! 9 trasee CTP Iași vor fi deviate

În perioada 29-30 martie, între orele 08:00 – 20:00,...

Noul terminal de la Aeroportul Iași devine operațional vineri, 29 martie

Zborul inaugural pentru T4 va fi pe ruta Iași...