duminică , 26 septembrie 2021 1:43 pm
Iasi booked.net
-1°C

Astăzi este prognozată cea mai fierbinte zi

Astăzi în România este prognozată cea mai călduroasă zi de până acum din acest an. Din cauza căldurii, unele trenuri vor circula cu viteză redusă şi se vor putea înregistra întârzieri. În Muntenia se pot atinge şi 41 de grade. Meterorologii au emis avertizări cod portocaliu şi galben ce vizează sudul şi estul ţării. În restul regiunilor, situaţia va fi încă ceva mai bună.

Mai multe informaţii ne oferă Alina Şerban, de la Administraţia Naţională de Meteorologie.

Alina Şerban: Săptămâna o începem tot cu vreme caniculară în partea de sud şi de sud-est a teritoriului, disconfort termic deosebit de accentuat. Va fi în vigoare un mesaj de cod portocaliu, ce vizează judeţele din Muntenia, partea continentală a Dobrogei, sudul Moldovei, dar şi sudul şi estul Olteniei, judeţe în care temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40, poate chiar 41 de grade. Judeţele din vestul şi nordul Olteniei, zona litoralului, centrul Moldovei se vor afla sub incidenţa unui mesaj de cod galben, însă în celelalte regiuni vorbim deja de o scădere a valorilor termice, chiar semnificativă. Acest front atmosferic rece se va deplasa, astfel încât va determina o răcorire şi în partea de sud şi de sud-est a teritoriului în zilele următoare, unde, chiar dacă se vor mai atinge temperaturi caniculare, acestea nu vor mai fi la intensitatea din zilele acestea, însă disconfortul termic va fi în continuare destul de ridicat pentru partea de sud şi de sud-est a teritoriului.

În ceea ce priveşte precipitaţiile, până la ora 10:00 este în vigoare un cod galben de vijelii, descărcări electrice, ploi torenţiale şi grindină în vestul, centrul şi nordul ţării, precum şi la munte.

Din cauza caniculei, CFR a anunţat că, atunci când va fi cazul, viteza de circulaţie a trenurilor va fi redusă cu 20-30 de kilometri pe oră faţă de viteza normală, astfel încât traficul feroviar să se desfăşoare în siguranţă. Temperaturile ridicate pot provoca supraîncălzirea agregatelor locomotivelor şi automotoarelor şi se pot înregistra întârzieri în circulaţia trenurilor de persoane. Compania precizează că are pregătite locomotive de rezervă în punctele esenţiale din sudul ţării, dar şi că, din cauza temperaturilor foarte mari, instalaţiile de climatizare s-ar putea să nu asigure răcirea trenurilor în parametrii normali.

Recomandări

Cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat în Moldova

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de caniculă și disconfort termic …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *