marți , 21 septembrie 2021 4:33 am
Iasi booked.net
-1°C

Aproximativ jumătate dintre copii şi adolescenţi verifică rar sau deloc informaţiile despre Covid-19

Aproximativ jumătate dintre copii şi adolescenţi (49%) verifică rar sau deloc valoarea de adevăr a informaţiilor citite pe internet sau văzute la televizor, arată o analiză realizată de organizaţia Salvaţi Copiii în contextul pandemiei Covid-19.

Studiul a fost efectuat prin procesarea răspunsurilor primite de la 819 copii, cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, din 32 de judeţe şi Bucureşti, colectate în perioada 10 – 16 aprilie 2020, se arată într-un comunicat remis News.ro.

Potrivit analizei, un procent mic dintre copii afirmă că verifică informaţia din surse oficiale (11%) sau că se consultă cu cei apropiaţi (17%). Principalele surse de informare ale copiilor sunt internetul (49% situri, 24% reţele sociale) şi televizorul (57%), în timp ce 31% apelează la discuţiile cu părinţii. Din totalul respondenţilor, doar jumătate (48%) ştiu ce reprezintă o ştire falsă, cu un număr semnificativ de respondenţi (22%) declarând că la televizor sau în publicaţiile de ştiri nu pot fi difuzate ştiri false.

„În opinia mea, ştirile false creează panică în societate şi profită de atenţia noastră pentru a beneficia de bani si influenţă. Ele nu fac decât să ne îngrijoreze în legătura cu situaţia pe care o avem şi să dobândim un comportament instabil. Ştirile false ne împiedică să vedem adevărul şi să ştim ce avem de făcut”, a declarat Andrei, un elev de 17 ani din Covasna.

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii, a transmis: „Copiii sunt extrem de vulnerabili în faţa anxietăţilor sociale, iar expunerea la ştiri false acutizează starea de nelinişte şi panică. Izolarea, lipsa rutinei şcolare şi a interacţiunii sociale, cuplată cu folosirea îndelungată a tehnologiei şi expunerea excesivă la ştiri false poate duce la stres, adâncirea stării de anxietate sau chiar depresie. În acest context, Salvaţi Copiii, prin programul Ora de Net, pune la dispoziţia tinerilor o pagină web dedicată acestui fenomen, o serie de materiale şi resurse din care se pot documenta, dar poate cel mai important, o linie de consiliere la care specialiştii Salvaţi Copiii le pot răspunde la toate întrebările ce ţin de siguranţa în mediul online“.

În ultima perioadă, fenomenul ştirilor false s-a intensificat, existând numeroase teorii, distribuite de sute de mii de ori, care fac referire la cauza apariţiei noului coronavirus sau care propun tratamente miraculoase.

O ştire falsă care s-a propagat rapid a fost cea care leagă apariţia virusului de dezvoltarea tehnologiei 5G. Există numeroase grupuri pe internet care îndeamnă la distrugerea de bunuri sau violenţă, generând incidente în care antenele de acet tip au fost incendiate, ajungându-se până la agresarea pe stradă a angajaţilor unor companii de telefonie mobilă.

Recomandări

Șapte focare de Covid 19 în județul Vrancea

Şapte focare de COVID-19 sunt active în prezent în judeţul Vrancea, trei dintre acestea fiind …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *