duminică , 26 mai 2019
Iasi booked.net
-1°C

Ani de închisoare cu executare pentru preoții care l-ar fi șantajat pe fostul episcop al Hușilor

Cei trei preoți acuzați că l-au șantajat pe fostul episcop Corneliu Bârlădeanu au fost condamnați, joi, la închisoare cu executare, de către magistrații Curții de Apel Iași. Hotărârea instanței este una definitivă.
Sebastian Cristi Jitaru, fost preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, a primit o pedeapsă de 3 ani şi şase luni de închisoare. De asemenea, Damian Gheorghe, fost preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui, şi Bumbu Răzvan Mihail, fost preot paroh la Parohia Văleni, au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu executare.

Sebastian Cristi Jitaru, fost preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, a primit o pedeapsă de 3 ani şi şase luni de închisoare. De asemenea, Damian Gheorghe, fost preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui, şi Bumbu Răzvan Mihail, fost preot paroh la Parohia Văleni, au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu executare. Sebastian Cristi Jitaru, Damian Gheorghe şi Răzvan Mihail Bumbu au primit și interdicția de a profesa ca preoți pe o perioadă de cinci ani, a precizat purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Iași, Diana Micu Cheptene, conform Agerpres. De asemenea, instanţa le-a interzis celor trei dreptul de a fi aleşi în funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a fi preoţi.

În plus, celor trei preoți le-a fost fixat un termen de supraveghere de trei ani începând cu data rămânerii definitive a hotărârii. Preoții sunt obligați să plătească și amenzi penale și să efectueze muncă neremunerată, în folosul comunității, timp de 60 de zile. În mai 2017, fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, cu numele de mirean Onilă, a depus o plângere la Parchet prin care îi acuza pe Sebastian Cristi Jitaru, preot arhimandrit în cadrul Catedralei Episcopale a Huşilor, că împreună cu preotul Gheorghe Damian şi Răzvan Bumbu l-au şantajat pentru a obţine o funcţie de episcop vicar și, respectiv, 50.000 de euro, scrie libertatea.ro.

Cazul a intrat în atenția DNA în iunie 2017. Cei trei preoți au fost reținuți și ulterior plasați în arest la domiciliu. În urma scandalului sexual, Corneliu Bîrlădeanu s-a retras din funcția de episcop al Hușilor, în august 2017, pentru „pacea şi binele Bisericii” și se află la Mănăstirea Văratec.

Recomandări

Un fost judecător la Curtea de Apel Iași, condamnat la doi ani şi nouă luni de închisoare cu suspendare

Fostul judecător de la Curtea de Apel Iaşi Dan Anton, trimis în judecată de DNA, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *