marți , 30 noiembrie 2021 7:12 pm
Iasi booked.net
-1°C

Alegeri prezidențiale: Vineri, prima zi în care diaspora poate vota la turul al doilea. Numărul buletinelor de vot, suplimentat cu 100.000

Numărul buletinelor de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale în secţiile din străinătate a fost suplimentat cu peste 107.000 faţă de primul tur, iar şapte secţii vor avea adresele modificate, au anunțat joi reprezentanții Ministerului de Externe. Vineri va fi prima din cele trei zile în care românii din străinătate vor putea vota la cel de al doilea tur al prezidențialelor.

Potrivit reprezentantului cu însărcinări speciale pentru procese electorale, Iulian Ivan, pentru primul tur în diaspora au fost transmise 4.501.107 de buletine de vot şi 3.997.044 de timbre autocolante, iar pentru turul al doilea – 4.608.175 buletine de vot şi 2.866.260 timbre autocolante, informează hotnews.ro.
Numărul de buletine de vot solicitat pentru turul doi este mai mare cu 107.068 decât cel solicitat pentru primul tur, pe baza estimărilor misiunilor diplomatice, în eventualitatea în care numărul alegătorilor în anumite zone ar putea să crească.
Pentru opt secţii de votare situate în zone îndepărtate (Angola, Canada, Cuba, Irak, Iran, Siria şi Venezuela) va fi permisă posibilitatea tipăririi buletinelor de vot pe plan local, având în vedere că exista riscul ca materialele trimise din ţară să nu ajungă în timp util.
În cazul a 7 secţii de votare adresele pentru turul al doilea sunt diferite faţă de primul tur. Este vorba despre Secţia 153 – Monaco, Secţia 256 – Patras (Grecia), Secţia 396 – Sesto San Giovanni (Italia). De asemenea, Secţia de votare 178 – Leipzig care va fi relocată la Administraţia Primăriei Leipzig, Burgplatz 1; Secţia 734 (Madridejos – Spania) va fi relocată la CEIP Santa Ana – Salon de Actos, Calle Ruisenor, nr. 1. Una dintre cele două secţii de la Plymouth – Secţia 578 – va fi relocată la Londra/Edgware, la adresa The Hive London, Camprose Avenue, HA8 6AG. Secţia 294 Ladispoli îşi va muta adresa la Via Aldo Moro 52/1.
Iulian Ivan a menţionat că misiunile diplomatice şi oficiile consulare au subliniat riscul ca reprezentanţii partidelor politice să nu se mai prezinte sau să nu mai participe în calitate de membri ai Birourilor electorale ale secţiilor de votare la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, risc existent şi în cazul preşedinţilor, locţiitorilor sau al altor membri. Drept urmare, BEC a stabilit procedura de înlocuire a preşedinţilor şi locţiitorilor Birourilor electorale din străinătate, la propunerea şefilor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, cât şi posibilitatea înlocuirii membrilor Birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate propuşi de partidele politice sau de şefii misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare.
„A fost o măsură de precauţie. Din informaţiile pe care le am până în prezent, se fac înlocuiri ale membrilor de partid care au fost la primul tur şi nu vor veni la turul doi. Nu sunt semnale că va fi o masă mare de reprezentanţi ai partidelor politice care să nu se mai prezinte, dar vedem după ce începe scrutinul”, a explicat reprezentantul MAE, citat de Agerpres.

Recomandări

Situația alegerilor din Republica Moldova

Partidul Acțiune și Solidaritate al președintei Maia Sandu a obținut 52,5% dintre voturi la alegerile …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *