A fost semnată autorizația de CONSTRUIRE pentru noul terminal de la Aeroportul IAȘI

Date:

În cursul zilei de astăzi, 21 septembrie, primarul Mihai Chirica a semnat autorizația de construire necesară demarării lucrărilor de extindere a Aeroportului Internațional Iași, document pe care l-a înmânat, la Palatul Roznovanu, președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, directorului general al Aeroportului, Romeo Vatră, și lui Johann Andreas Poelzl, reprezentantului companiei Strabag, antreprenorul general al proiectului.

Cu 20 de ani în urmă, când ieșenii începuseră deja să călătorească din ce în ce mai mult peste hotare, se vorbea continuu despre necesitatea de a moderniza Aeroportul Internațional Iași.

Probabil nici cei mai optimiști dintre noi nu anticipau o creștere atât de semnificativă a numărului de pasageri și nici faptul că autoritățile vor înțelege destul de rapid cât de important este transportul aerian.

De-a lungul ultimilor ani Aeroportul din Iași s-a modernizat continuu, dar abia astăzi putem spune că Iașul chiar va avea Aeroportul pe care îl merită. Unul demn de secolul al XXI-lea!

Salut și susțin extinderea Aeroportului cu atât mai mult cu cât Municipiul Iași va fi principalul beneficiar al acestei investiții.

Să nu uităm că întreaga parte de nord a Iașului va intra foarte curând într-o profundă transformare, atât Spitalul Regional de Urgență, cât și viitorul cartier Smart City urmând a schimba radical zona.

Prin urmare, nordul municipiului va beneficia de o rețea de circulație modernă care va avantaja inclusiv Aeroportul.

Felicit promotorii acestui proiect – echipele de la Consiliul Județean și Aeroport -, cu atât mai mult cu cât este vorba de atragerea unor fonduri europene, Iașul – atât municipiul, cât și județul – dovedindu-se încă o dată fruntaș în țară la capitolul proiecte europene!”, a transmis primarul Mihai Chirica.

La începutul lunii mai a acestui an conducerea Consiliului Județean Iași a semnat contractul de finanțare europeană, în valoare de circa 447,27 milioane de lei (circa 72 milioane de euro), pentru modernizarea și extinderea Aeroportului Internațional Iași.

Tot în cursul lunii mai conducerea Aeroportului Internațional Iaşi a semnat și contractul pentru serviciile de proiectare şi execuţie a unui nou terminal, T4, de peste 30.000 metri pătraţi, investiţia urmând a fi terminată la sfârşitul anului viitor.

Construcţia noului terminal, dar şi extinderea parcării auto vor fi realizate de compania austriacă Strabag, în asociere cu alte firme. Compania are la dispoziţie 16 luni pentru finalizarea proiectului, din care patru luni pentru proiectare şi 12 luni pentru realizarea efectivă a lucrărilor.

În urma lucrărilor Aeroportul Iaşi va beneficia de un terminal având o capacitate de procesare de 3,3 milioane de pasageri pe an. În perioadele de vârf, T4 va putea să asigure realizarea formalităţilor pentru 950 de pasageri pe oră. Vor exista şapte porţi pentru Plecări şi trei porţi pentru Sosiri, iar îmbarcarea pasagerilor se va face prin poduri suspendate.

Viitorul terminal va fi construit pe trei niveluri (subsol, parter și etaj), şi va avea o suprafaţă desfăşurată de 31.210 metri pătrați, pe o lungime de 200 de metri şi o adâncime de 50 de metri. T4 va fi ridicat în continuarea terminalului T3 şi va fi legat de acesta printr-o galerie.

Consiliul Județean Iași va investi și în modernizarea infrastructurii de transport rutier pe zona de nord, pentru a facilita accesul către aeroport. Astfel, va fi modernizat drumul județean DJ 282G: limita Municipiului Iași — Aroneanu — Rediu Aldei și se va realiza drumul de legătură din DJ 282G (Aroneanu) către Aeroportul Internațional Iași, în total 6,5 kilometri. Modernizarea drumului de la aeroport va asigura și conexiunea cu viitoarea bretea a Autostrăzii A8, dar și accesul către Spitalul Regional de Urgență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Piața Producătorilor LOCALI din Zona Metropolitană IAȘI (1 – 2 octombrie)

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI)...

Parlamentul a votat creșterea SALARIILOR primarilor și președinților de CJ

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, în calitate de...

Îi cunoașteți? Acești doi TINERI implicaţi într-un caz de tâlhărie sunt căutați de poliţiştii IEȘENI

Îi cunoașteți? Acești doi tineri implicaţi într-un caz de...

Pasajul SOCOLA urmează să intre în REABILITARE

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local...