Numărul afecţiunilor respiratorii acute e în creştere şi ajuns la câteva mii – 7.609 cazuri de viroze respiratorii, 1.508 cazuri de pneumonie şi 162 de internări datorită severităţii clinice şi a complicaţiilor. Asta doar la Iaşi şi doar într-o singură săptămână, anunţă medicul ieşean Tudor Ciuhodaru.
Conform celor spuse de doctorul Tudor Ciuhodaru, medic primar medicina de urgenţă în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi, frigul şi aerul uscat sunt medii propice pentru dezvoltarea, multiplicarea şi circulaţia virusurilor, iar virusurile invadează mucoasa şi încep să se dezvolte, cauzând răceala, scrie ziarulevenimentul.ro.
Transmiterea de la o persoană la alta se face cu uşurinţă pe cale aeriană – vorbire, tuse, strănut, sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate, mai ales la grupele de risc precum văstnicii peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, imunodeficienţii, pacienţii cu afecţiuni respiratorii sau cardiovasculare cronice.
Ce trebuie să ştiţi pentru a vă proteja
Doctorul Ciuhodaru recomandă şi câteva reguli simple pentru a evita virozele. În primul rând, este de evitat contactul cu persoanele bolnave, aglomeraţiile din mijloacele de transport în comun, spaţiile comerciale, în care sunt şanse crescute de a veni în contact cu o persoană infectată, care să vă transmită boala pe cale aeriană, prin contact direct sau obiecte contaminate. Apoi, nu este recomandabil să staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, să vizitaţi şi să duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave.
Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade. Peste toate, însă, trebuie respectate regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.