Dormim cu telefonul la cap, ba chiar il luam cu noi si in dus. Romanii au devenit dependenti de mobil. Toate activitatile au fost transferate in mediul online. Cum ne punem limite, cum ne gestionam viata astfel incat telefonul sa nu fie centrul universului nostru? Nomofobia a devenit o problema a zilelor noastre.
Telefoanele mobile au devenit o parte din viata noastra. Acestea servesc ca mod de comunicare dar si ca instrument de relationare sociala. Desi sunt dispozitive benefice, unii sugereaza ca excesul de folosire a dispozitivelor digitale poate fi o forma de dependenta comportamentala.
”Este descrisa aceasta entitate, nomofobia, care vine de la ‚no mobile phobia’, frica de a nu avea telefonul la tine. Iata ca a ajuns dintr-un accesoriu a ajuns un instrument esential pentru fiecare. Primul lucru, nu iti cauti altceva decat telefonul daca il ai sau nu la tine, iar aceasta nevoie imperioasa de a fi permanent online este si ‚fear of missing out phomo’ mai este descrisa. Adica, nu cumva sa pierzi ceva din fluxul necontenit de stiri si de postari. Toate aceste lucruri, la unele persoane genereaza o stare de anxietate de diverse grade mergand uneori chiar pana la atacuri de panica, in momentul in care realizeaza ca nu au telefonul.”, a declarat Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru.
Pentru ieseni frica de a ramane fara telefon mobila este asociata cu imposibilitatea de a-si desfasura activitatile. Unii dintre acestia nu ar putea sa stea mai mult de o zi fara telefon.
Nomofobia nu este recunoscuta din punct de vedere stiintific, insa este frecvent intalnita in randul populatiei, conform telem.ro. Teama de a nu avea acces la telefonul mobil poate fi atat de puternica incat multi oameni nu isi opresc niciodata telefoanele. Specialistii considera ca nomofobia poate avea in timp, un impact daunator asupra sanatatii mintale si bunastarii.