Tradiții și obiceiuri de o parte și de alta a Prutului

Date:

Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iași a inițiat un nou proiect transfrontalier în parteneriat cu Gimnaziul „Ion Creangă” din Țarigrad, Republica Moldova. Acesta, intitulat „Tradiții și obiceiuri de o parte și de alta a Prutului”, se adresează liceenilor și își propune să-i conecteze prin redescoperirea tradițiilor comune românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Sub coordonarea profesoarelor Floricica Morariu și Ines Crețu, elevii clasei a IX-a B au avut marți prima întâlnire cu elevii clasei a IX-a de la Gimnaziul „Ion Creangă” din Țarigrad, Republica Moldova.

Acest proiect s-a născut din dorința de a sădi în sufletele elevilor dragostea și respectul față de tradițiile neamului nostru”, a declarat profesoara Floricica Morariu. Ea gândit proiectul ca pe o continuare a Șezătorii de Crăciun, pe care o organizează anual cu elevii claselor a V-a ai liceului.

Elevii Liceului Teoretic de Informatică „Gr. Moisil”, care „excelează în competențe digitale, au oportunitatea, alături de frații lor din Republica Moldova, să alcătuiască un altfel de «algoritm», de data aceasta pentru cunoașterea legăturilor indestructibile și pentru evoluția lor spirituală”, a precizat profesoara Ines Crețu.

Mascota Româncuța Lăcrămioara, o reprezentare a gândurilor și dorurilor românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Foto credit: Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași.

Inițiatoarele proiectului au notat câteva gânduri împărtășite de elevii din România la întâlnirea virtuală de marți.

Bunica mea este din Medeleni, de pe malul Prutului. Povestirile ei mă apropie sufletește de importanța simbolică a acestui fir de apă care desparte mult mai mult decât două teritorii: desparte două jumătăți de inimă, desparte frate de frate, mamă de fiu sau bunic de nepot”, a spus eleva Eva Manolică.

Tradițiile și obiceiurile populare creează punți de legătură între generații. Această activitate ne ajută să ne cunoaștem identitatea”, a spus Horia Ariton. „Tradițiile, obiceiurile, portul popular și folclorul sunt comori inestimabile care definesc un popor făcându-l unic, statornic și nemuritor.”

Cele două instituții de învățământ desfășoară în paralel și un parteneriat pentru copiii din clasele mai mici, intitulat „Ursuleții de pluș Ro-Md”, conform stireadeiasi.ro. Acesta are ca scop sprijinul emoțional pentru elevii basarabeni în pandemie și transferul de practici inovatoare pentru școala online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Fostul șef al IPJ Cluj, Mircea RUS, acuzat că lua ”taxă de protecție” de la INTERLOPI

Gazeta de Cluj a dezvăluit faptul că destituirea fostului...

UAIC a deschis anul UNIVERSITAR 2022-2023

Luni, 26 septembrie 2022, la ora 11.00, a avut...

Două noi cazuri de variola MAIMUȚEI au fost confirmate în România

Două noi cazuri de variola maimuței au fost confirmate...