duminică , 28 noiembrie 2021 2:48 pm
Iasi booked.net
-1°C

Angajații de la Penitenciarul Iași protestează

Sindicatul Manifest- Penitenciar Iași, Sindicatul Iuris– Penitenciar Iași,  SNPP-filiala Iașiin reactie la adoptarea OUG nr. 226/2020 prin care este suspendata aplicarea Legii 153/2017 declanșează proteste comune începând cu data de 28 ianuarie 2021.

Protestele vor continua pe termen nedeterminat și vor fi corelate cu protestele federațiilor sindicale semnatare a acordului colectiv.

 Nu cerem majorari salariale! Guvernul Romaniei trebuie sa respecte propriile acte normative asumate la nivel de executiv si aprobate in Parlamentul Romaniei.

Noi nu ne putem negocia salariile asa cum nu putem refuza restrictiile, interdictiile si incompatibilitatile impuse de lege. Pentru o salarizare decenta si echitabila  asteptam cuminti la rand inca din anul 2010, an in care mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare. Avem o noua lege-cadru din anul 2017 care nu a fost aplicata decat pentru anumite familii ocupationale. Insa sectorul public nu este impartit in privilegiați și pierzanți. Nu putem inghiti la nesfarsit tergiversarile. Sporurile sunt inghetate din anul 2010. Din anul 2021 ingheata din nou si salariile dupa doar doi ani de aplicare a legii-cadru, insa ingheata exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevazut de lege si care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzator pana in anul 2022.

Apreciem că măsurile de austeritate impuse de Guvernul Câțu reprezintă ultima soluție la problemele economice pe care le traverseaza tara noastra. Cresterea deficitului bugetar este un pretext la indemana pentru toate guvernele dispuse in primul rand sa taie. Deficitul grav de personal din Penitenciarul Iași este compensat prin suprasolicitarea resurselor existente, aspect care genereaza un volum de munca suplimentara imposibil de gestionat cat timp nu se fac incadrari corespunzatoare.  La aceste deficiente se adauga lipsa oricăror compensații (de care alte categorii de personal au beneficiat pe durata stării de urgență și a stării de alertă).

Sindicatele Manifest, Iuris și SNPP-filiala Iași resimt presiunea acestor masuri care vor adanci in loc sa rezolve inechitatile salariale din sistemul public, motiv pentru care se angajeaza cu toate fortele in protestele planificate atât la nivelul Penitenciarului Iași cât și cele prevăzute in calendarele de proteste ale federațiilor PUBLISINDFEDERAȚIA POLIȚIȘTILOR DE PENITENCIARE, precum și ale confederatiilor sindicale BNS și Cartel ALFA. Suspendarea aplicarii legii-cadru privind salarizarea bugetarilor echivaleaza cu taierile salariale aplicate brutal in anii crizei economice, reprezentand masuri de austeritate care nu s-au dovedit eficiente si care au facut foarte dificila revenirea la normalitate. S-a demonstrat ca diminuarea puterii de cumparare a lucratorilor inclusiv prin cresterea insuficienta a salariului minim, afecteaza productivitatea. Cerem Guvernului sa renunte la aceste masuri si sa aplice legea, asa cum a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, conform stireadeiasi.ro.

Mitingul anuntat va fi completat si cu alte actiuni, cum sunt: refuzul de a efectua misiuni si activitati daca nu sunt asigurate masurile de protectie si siguranta a personalului, refuzul de prestare a muncii suplimentare, actiuni de tipul grevei japoneze, suspendarea sau blocarea activității (avand prioritate strict intervențiile in cazurile de urgență) etc.

Revendicari generale:

· eliminarea inechitatilor salariale din sistemul public;

· aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor;

· un salariu minim corelat cu cresterea preturilor de consum.

Recomandări

Protest inedit făcut de doi studenți, pe străzile din Iași

Apariţie inedită pe străzile Iaşului. Doi studenţi din Iaşi au ales o manieră originală de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *