Etapa a doua de vaccinare în Iași

0
183

În data de 18 ianuarie 2021 începe etapa a doua a campaniei de vaccinare anti-Covid-19. În această etapă sunt incluse persoanele cu boli cronice și cu vârste de peste 65 de ani. În județul Iași sunt 19 puncte de vaccinare această categorie. Ieșenii se vor putea înscrie pe platforma online de mâine, 15 ianuarie.

Autoritățile ieșene au pregătit pentru cea de-a doua etapă de imunizare 19 puncte de vaccinare anti-Covid-19. Vineri va ajunge o nouă tranșă de dozele de vaccin Pfizer, iar duminica vor fi distribuite în centrele fixe din județul Iașiși luni. În județul Iași de pe data de 27 decembrie 2020 și până pe 13 ianuarie 2021 au fost vaccinați anti-Covid-19 un număr de 7.558 de persoane. În cea de-a doua etapă sunt incluse persoanele din categoriile de risc, cu vârste de peste 65 de ani sau care suferă de afecțiuni cronice și angajații din instituțiile statului. Serul Pfizer împotriva noului tip de coronavirus este recomandat pentru imunizarea persoanelor cu vârsta mai mare de 16 ani și care nu suferă de o boală acută. Pentru a se stabili dacă o persoană poate fi sau nu imunizată cu acest ser, se completează anterior un chestionar și se fac analize, după aceste triaj respectându-se pașii următori. Începând cu data de 15 ianuarie 2021 persoanele se pot planifica pentru vaccinare prin intermediul platformei online. Circa 330.000 de persoane din categoria celor peste 65 de ani și/sau cu boli cronice din județul Iași sunt vizate pentru cea de-a doua etapă de vaccinare anti-Covid-19.

Campania gratuită de vaccinare anti-Covid-19 a început în județul Iași cu imunizarea cadrelor medicale din Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Începând cu data de 27 decembrie 2020, un număr de 260 de angajați ai unității medicale s-au vaccinat treptat. În prima zi a campaniei, 75 de cadre medicale au primit prima doză de vaccin. Dr. Florin Roșu, managerul spitalului, a fost primul ieșean imunizat împotriva virusului SARS-CoV-2. Peste 90 la sută din totalul angajaților unității medicale și-au exprimat dorința de a imuniza. Dintre aceștia un un singur cadru medical a prezentat o reacție adversă imediat după administrarea vaccinului. A fost vorba despre o asistentă medicală care a avut un frison și care a primit ca tratament medicamentul Paracetamol. Duminică, 17 ianuarie 2021 primii ieșeni vaccinați vor intra la rapel.

În cazul vaccinului împotriva Covid-19, dezvoltat de Pfizer BioNtech, medicii spun că reacțiile adverse nu sunt prea diferite de cele deja existente la alte tipuri de vaccin. Formele reacțiilor adverse pot fi ușoare sau moderate și trebuie monitorizate de către un medic infecționist și un medic de Terapie Intensivă, potrivit bzi.ro. Conform prospectului printre reacțiile adverse întâlnite se numără: durere de cap, durere sau iritație la nivelul locului de administrare a vaccinului, dureri articulare, frisoane, oboseală, febră, greață, insomnie.

Practic, imediat după vaccinare, orice persoană va fi supravegheată în centrul în care i s-a administat serul pentru o perioadă de 15 – 30 de minute. În acest fel se poate interveni imediat în cazul apariției reacțiilor adverse, echipa de medici asigurând tratamentul necesar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.