miercuri , 1 decembrie 2021 8:40 pm
Iasi booked.net
-1°C

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid a precizat data începerii etapei a doua

Duminică, 10 ianuarie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, la nivel național, a vorbit despre momentul în care va începe etapa a doua a campaniei. Astfel că, după data de 15 ianuarie, vor fi vaccinate persoanele internate în centrele medico-sociale, rezidențiale, continuând cu persoanele care sunt cu insuficiență renală cronică în stadiul de hemodializă.

Mai mult, medicul a anunțat că se dorește urgentarea și eficientizarea etapelor de vaccinare la nivelul întregii țări. A venit și cu o precizare referitoare la faptul că nu se vor mai repeta momentele de dezincronizare ale platformei de vaccinare la nivel național, așa cum s-a întâmplat inițial.

Ne dorim accelerarea etapelor de vaccinare având în vedere că am început mai devreme decât estimăm. Vom începe mai repede și etapa a doua, practic după 15 ianuarie, începând cu beneficiarii care se află internați în centrele medico-sociale, rezidențiale, continuând cu persoanele care sunt cu insuficiență renală cronică în stadiul de hemodializă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Dezvoltăm un sistem prin care persoanele după ce pleacă din stațiile de hemodializă să fie transportate cu aceleași mijloace de transport către centrele de vaccinare. Vor fi vaccinate și ulterior se va urma traseul obișnuit. Până pe 15 ianuarie va fi dezvoltată a doua parte a modulului de programare care este destinat tutoror personelor din etapa a doua de vaccinare – persoanele peste 65 de ani, cele cu boli cronice”.

Lista oficială abolilor cronice va fi făcută publică încă de luni, după ce în prealabil a fost discutată cu comisiile de specialitate din ministerul Sănătății.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, bolile cronice cardiovasculare, diabetul zaharat, afecţiunile neurologice precum sindromul Down, obezitatea, afecţiunile cronice renale, pulmonare, imunodepresia, infecția cu HIV și SIDA, sunt o parte din bolile incluse pe listă, potrivit bzi.ro.

În etapa 1 a campaniei de vaccinare au fost vizați angajații din spitale.

Oficialii estimează că etapa 2 a campaniei de vaccinare poate să înceapă din a doua jumătate a lunii ianuarie și va viza persoanele cu vârsta peste 65 de ani, angajați din sistemul de învățământ, persoanele cu anumite boli cronice, precum și angajați din activități esențiale ale statului.

În ceea ce priveşte etapa a treia de vaccinare, în care se va putea vaccina oricine, estimarea oficialilor este că va începe în aprilie.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, dr. militar Valeriu Gheorghiţă, a declarat  că persoanele cu vârsta sub 16 ani nu vor putea fi vaccinate în România.

Nu avem un vaccin autorizat nicăieri în lume” pentru grupa de vârstă sub 16 ani, în cazul coronavirusului, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Vaccinul BioNTech/Pfizer este aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 16 ani, în timp ce vaccinul Moderna este aprobat de la vârsta de 18 ani.

Recomandări

Șapte noi focare în Iași

Direcţia de Sănătate Publică informează cu privire la apariția a 7 focare Covid-19 din judeţul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *