vineri , 25 septembrie 2020 1:54 pm
Iasi booked.net
-1°C

8 septembrie – Sfânta Maria Mică! Ce este bine să faci în această zi! Peste 2 milioane de sărbătoriți

Pe 8 septembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, sau Sfânta Maria Mică. Este prima mare sărbătoare din noul an bisericesc care a început pe 1 septembrie.

De asemenea, astăzi se aniversează onomastica persoanelor care poartă numele Sfintei Fecioare Maria.

Tradiții și obiceiuri

În data de 8 septembrie bărbații nu fac treabă în gospodărie și nu meșteresc, iar femeile nu cos, nu calcă și nu spală rufe.

În preajma acestei sărbători nu este bine să se aprindă focul în casă, indiferent cât de frig ar fi, căci aduce ghinion și boală.

În fiecare casă trebuie să fie câte o candelă aprinsă, care are menirea de a alunga spiritele rele.

În cazul în care gătești înainte de Sfânta Maria Mică, oala cu mâncare se va vărsa și îi va arde pe copii. În ceea ce îi privește pe bărbați, aceștia se vor lovi dacă vor face treabă.

Cei care nu şi-au adunat plante medicinale înainte de celebrarea nașterii Maicii Domnului nu trebuie să mai facă acest lucru pentru că plantele îşi pierd puterea tămăduitoare.

În tradiția populară se mai spune că în această zi – 8 septembrie – rugăciunile celor care își doresc cu ardoare un copil sunt mai ascultate ca oricând, motiv pentru care femeile care nu pot da naștere pruncilor trebuie să ceară Domnului dezlegarea pântecelor, iar El le va asculta cererea.

Cui îi spunem La mulți ani!

Peste 2 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica, marţi, 8 septembrie, de Sfânta Maria.

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, este vorba despre 1.988.784 de femei şi 406.739 bărbaţi care poartă numele de Maria sau Marian, ori derivate ale acestora.

La bărbaţi, cel mai întâlnit prenume este Marian – 319.118. Se mai întâlnesc prenumele Marin – 84.274, Marinache – 108 şi Marinică – 3.239.

La prenume feminine, cel mai frecvent este Maria – 1.473.190.

Recomandări

Mâine este zi de mare sărbătoare! Înălțarea Sfintei Cruci

Creștinii ortodocși celebrează pe 14 septembrie Înălţării Sfintei Cruci, simbol central al creștinismului ce amintește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *