joi , 2 decembrie 2021 9:19 am
Iasi booked.net
-1°C

5000 de lei, amenda maximă pentru apelurile false la 112

Maximul amenzii aplicate persoanelor care alertează în mod fals echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă va fi crescut de 5 ori, de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, a a anunțat Viorica Dăncilă.

Guvernul are în vedere mai multe măsuri pentru descurajarea criminalităţii, care se referă la majorarea pedepselor pentru fapte grave şi deosebit de grave – omor, viol, răpiri, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale în cazul minorilor, a mai anunţat Viorica Dăncilă.

Vom discuta în primă lectură mai multe măsuri pentru descurajarea criminalităţii şi pentru protecţia vieţii şi siguranţei cetăţenilor. Pentru faptele grave şi deosebit de grave: omorul, violul, răpirile, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale ale minorilor, trebuie aplicate pedepse mai mari. Pentru omor calificat vom creşte pedeapsa minimă la 20 de ani, iar pentru viol pedepsele vor fi mai aspre şi vor fi cuprinse între 5 şi 12 ani. Pentru forma agravantă a acestei infracţiuni, de exemplu, dacă victima este un minor, pedeapsa va fi între 7 şi 15 ani.

De asemenea, stabilim o incriminare mai aspră pentru infracţiunea de lipsire de libertate. Va fi incriminată distinct ca variantă agravantă fapta săvârşită prin răpire, ce va fi pedepsită cu închisoare de la doi la opt ani.

În cazul în care lipsirea de libertate are drept consecinţă moartea victimei, pedeapsa aplicată va fi până la 18 ani de închisoare.

Având în vedere majorarea limitelor de pedeapsă, prin aplicarea regulilor concursului de infracţiuni se poate ajunge la aplicarea detenţiunii pe viaţă nu doar pentru omorul calificat.”, a transmis Viorica Dăncilă înaintea ședinței de guvern.

Recomandări

Măsuri luate de polițiștii ieșeni în minivacanță

În perioada 27 noiembrie – 1 Decembrie, polițiștii ieșeni, alături de celelalte structuri ale Ministerului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *