sâmbătă , 21 septembrie 2019 8:22 pm
Iasi booked.net
-1°C

Ziua Regalității sărbătorită pe 10 mai

10 mai este una dintre cele mai importante sărbători ale României. La această dată, în urmă cu 153 de ani, prinţul Carol I intra în Bucureşti, ca domnitor al Ţărilor Române. Independenţa şi regatul au fost proclamate tot în zile de 10 mai.

10 mai a mai fost sărbătoare naţională în perioada în care forma de guvernământ în România era regatul.
La 10 mai 1866, Carol I a fost proclamat Domnitor al României, iar la 10 mai 1881 a fost proclamat regatul.

Între 1866-1947,  Ziua națională a României a fost sărbătorită în data de 10 mai. Ulterior, între 1948 și 1989 această zi a fost schimbată, de către comuniști, cu ziua de 23 august. Din 1990, Ziua Nationala se sarbatoreste la 1 decembrie.

Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus, în ziua de 10 mai 1866, jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, tot el a fost cel care a proclamat în fața parlamentului independența de stat a României. Primarul Mihai Chirica a facut astazi un laudatio pentru Casa Regala a Romaniei.

Mihai Chirica, primar Iasi

“Este Ziua Casei Regale a Romaniei, o zi deosebit de importanta pentru istoria acestei natiuni. In istoria acestui stat, contributia Casei Regale a fost definitorie, de fiecare data: de la preluarea sub titulatura de domn al Romaniei de catre viitorul rege Carol I, la 1866, toate lucrurile bune ale acestei tari s-au petrecut doar sub auspiciile Casei Regale a Romaniei. Si toata istoria frumoasa de care ne bucuram si pe care, mereu, incercam sa o invocam, cel putin de la crearea statului modern, se datoreaza contributiei nemijlocite a Casei Regale a Romaniei. ”

În martie 1881, România a devenit, din principat, Regatul României. Pentru a marca importanța acestui eveniment, ziua națională sărbătorită pe 10 mai 1881 a fost una din cele mai fastuase serbări din istoria României.

Recomandări

Secretele celui mai bogat român al tuturor timpurilor, scoase la lumină de săpăturile arheologice făcute într-o grădină istorică

Primele săpături arheologice făcute în România într-o grădină istorică s-au realizat pe vastul domneniu al …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *