World Vision România lansează un program de stagii de practică și burse pentru 140 de elevi din 3 licee tehnologice din județele Iași și Vaslui

Date:

Fundația World Vision România anunță lansarea proiectului „Stagiul de practică = pașaport de carieră pentru viitor!”, destinat formării elevilor din învățământul tehnic și profesional, în perspectiva integrării lor pe piața muncii. 140 de tineri aflați în anii terminali vor beneficia de stagii de pregătire și burse de sprijin, în parteneriat cu companii locale, precum și de consiliere și orientare în carieră. 

În România, absolvenții liceelor cu profil tehnologic se confruntă cu bariere semnificative la intrarea pe piața muncii. În plus față de deficitul de locuri de muncă care se înregistrează în regiuni mai puțin industrializate, aceștia trebuie să depășească handicapul lipsei de experiență, cerută de majoritatea angajatorilor. Astfel, pentru acești tineri absolvenți riscul șomajului este unul ridicat.

Proiectul „Stagiul de practică = pașaport de carieră pentru viitor!” a început în luna august și se va derula pe o perioadă de 24 de luni, beneficiind de finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Scopul acestei inițiative este să de a sprijini un grup de beneficiari în mod particular vulnerabili la șomaj: proaspeții absolvenți ai liceelor tehnologice.

Beneficiarii sunt 140 de elevi din clasele XI-XII de la trei licee cu profil tehnologic din județele Iași și Vaslui. În cadrul proiectului, elevii vor participa la stagii de practică organizate în parteneriat cu companii din județele de reședință din domenii precum comerț, activități economice și turism, în cadrul cărora vor fi sprijiniți cu burse în valoare de câte 500 de lei oferite de World Vision. Proiectul este implementat și în județul Dolj pentru 45 de elevi.

„Experiența unor programe de lungă durată ale organizației noastre precum bursele «Vreau în clasa a 9-a» arată că astfel de inițiative au succes doar ca intervenții integrate care oferă, în plus față de beneficiul principal – în acest caz, stagiul de practică – și anumite forme de bază de sprijin”, afirmă Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România. „Șansa de a lua parte la un astfel de stagiu nu are nicio valoare dacă beneficiarul nu poate ajunge dimineața la sediul companiei unde trebuie să își facă acest stagiu, sau nu are posibilitatea de a-și acoperi în acest scop unele cheltuieli esențiale.” 

Astfel, bugetul aferent programului de stagii acoperă și serviciile de transport, materialele de protecție sanitară (măști, dezinfectant), hrană, rechizite și consumabile.

O componentă importantă a proiectului o reprezintă modulul de educație antreprenorială, un program interactiv de simulare a înființării și dezvoltării unor firme de exercițiu, astfel încât cursanții vor avea ocazia de a vedea cum funcționează o companie în economia reală.

Elevii înscriși în program vor mai beneficia de servicii de informare, consiliere și orientare profesională și vor putea participa la webinarii susținute de experți în carieră. Ca parte a acestui modul, World Vision urmează să dezvolte o Platformă pentru Soluții Practice, Inovație, Inserție și Consiliere (SPIIC) și să creeze o Rețea de parteneriate pentru incluziunea tinerilor din învățământul profesional și tehnic pe piața muncii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Pensionarii ieșeni primesc tichete sociale cu ocazia Sărbătorilor de Paști

Cu ocazia Sărbătorilor de Paști pensionarii ieșeni vor primi...

500 de detectoare de fum și monoxid de carbon sunt montate gratuit în județul Iași

Departamentul pentru Situații de Urgență și  Inspectoratul General pentru Situații...

IȘJ Iași organizează o nouă simulare a examenelor naționale în perioada 17-19 aprilie 2024

Simulări ale Evaluării Naționale vor susține și 8.000 de...