joi , 2 decembrie 2021 10:41 am
Iasi booked.net
-1°C

Workshop „Educația incluzivă”, mâine de la 10 la Hotel Unirea. O analiză a modului în care elevii provenind din medii dezavantajate pot fi sprijiniți de școală și comunitate

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi organizează, în data de 5 octombrie 2020, începând cu ora 10, la Hotelul Unirea din Iași, workshop-ul intitulat Educaţia incluzivă. Școala pentru diversitate de la deziderat la realitate, în cadrul proiectului Școli prietenoase în comunități implicate (cod SMIS 106616), proiect implementat în parteneriat cu Asociația HoltIs și Fundația COTE.
Evenimentul se dorește a fi o analiză a modului în care elevii provenind din medii dezavantajate pot fi sprijiniți de școală și comunitate.
Cadre didactice din 6 comunități ale județului Iași – Răducăneni, Pârcovaci, Deleni, Erbiceni, Podu Iloaiei și Hârlău – vor participa la o dezbatere privind rolul școlii ca promotor al educației și a valorilor incluziunii sociale în comunitate. alături de specialiști în problematica psihopedagogiei speciale.
Prima parte a evenimentului este dedicată prezentării rezultatelor de etapă ale Proiectului Școli prietenoase în comunități implicate de către managerul acestuia, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, Inspector General al Inspectoratului Școlar Iași, și de către reprezentanți ai partenerilor, Asociația HoltIs și Fundația COTE.
Un element de noutate al acestui proiect este activitatea Echipei pluridisciplinare mobile – constituită din specialiști (psihologi, asistenți sociali, experți în educație specială și logopedie, consilieri școlar, mediatori școlari, specialiști în relații sociale), furnizori de servicii integrate, în vederea diminuării riscului educațional și a creșterii participării la educație în comunități vulnerabile din județul Iași. Cadrele didactice se vor familiariza cu rolul acestor specialiști în comunitățile școlare, precum și cu tipurile de intervenții specializate oferite pentru a facilita integrarea școlară a copiilor cu nevoi speciale.
Nu în ultimul rând, participanții vor afla informații despre noi dimensiuni ale educației incluzive din perspectiva mediului academic prin intermediul intervenției video a doamnei lector univ. dr. Oana DĂNILĂ de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației Iași.
În partea a doua a evenimentului, cadrele didactice vor participa la ateliere de formare pe teme de interes și actualitate pentru dezvoltarea practicilor educaționale incluzive:
 Educaţia incluzivă – între deziderat şi realitate;
✅ Instituţii resursă în vederea integrării copilului cu CES;
✅ Strategii incluzive eficiente /Adaptare curriculară;
✅ Instrumente necesare cadrelor didactice din şcolile de masă, pentru o bună integrare a copiilor cu CES;
✅ Profesorul itinerant – actor sau spectator în realizarea educaţiei inclusive.
În urma derulării acestui workshop, se vor dezbate și analiza, împreună cu cadrele didactice, cele mai oportune strategii care pot facilita incluziunea școlară a copiilor cu cerințe educaționale speciale și /sau copii din medii școlare defavorizate.
Concluziile se vor regăsi într-o broșură ca material informativ de diseminare a practicilor educaționale incluzive pentru școlile implicate în proiect, precum și pentru școlile care integrează copii cu cerințe educaționale speciale și nu beneficiază de specialiști.
Activitățile propuse în cadrul proiectului Școli prietenoase în comunități implicate vizează atragerea copiilor spre școală, implicarea membrilor comunității în evenimente educaționale alături de elevi și profesori, reducerea riscului de abandon școlar și identificarea unor modalități personalizate de abordare didactică pentru grupurile de elevi vulnerabile. De asemenea, prin acest proiect întărim ideea că educația are un rol primordial, iar învățarea în școală este singura modalitate de a avea acces la un viitor mai bun.

Recomandări

Workshop de mobilitate urbană cu participarea unor experți olandezi

Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Primăria Municipiului Iași și inițiativa civilă Iași Orașul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *