duminică , 16 mai 2021 10:24 pm
Iasi booked.net
-1°C

Vom avea o problemă la plata salariilor și a pensiilor, dacă execuţia bugetară este proastă – anunțul ministrului Finanțelor

Plata salariilor, a pensiilor, dar și investițiile vor avea probleme, dacă execuția bugetară nu este bună, afirmă ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. „Toate cheltuielile au un semn de întrebare asupra lor”, a avertizat ministrul.

Întrebat dacă pensiile vor fi majorate în septembrie, ministrul Finanțelor a răspuns că banii sunt în buget, dar totul va depinde de execuţia bugetară.

La pensii sunt două elemente pe care le luăm în calcul. Am cuprins în buget creşterea pensiilor, pentru că era legislaţia în vigoare. În acelaşi timp, totul depinde de execuţia bugetară. Vom vedea cum va fi situaţia atunci. Acum două luni nu ştiam că o să avem un deficit de 6,7% în această perioadă. Avem un deficit, trebuie să-l finanţăm. Să vedem cum evoluează lucrurile şi atunci, poate, se va lua o decizie. În acest moment nu avem de ce să discutăm despre pensii, pentru că la rectificare nu s-au luat banii de acolo. Nu este un subiect care ar trebui discutat azi. Toate cheltuielile au un semn de întrebare asupra lor. Dacă execuţia bugetară nu este bună, investiţiile vor avea un semn de întrebare asupra lor, la plata salariilor va fi o problemă şi acolo. Plata pensiilor care sunt azi va avea o problemă, dacă avem o execuţie proastă. Deci, execuţia bugetară este foarte importantă pentru a plăti cheltuielile pe care le avem azi.„, a afirmat Florin Cîţu miercuri seară, la Realitatea Plus, potrivit Agerpres.

Referitor la o posibilă creştere de taxe şi impozite, ministrul Finanţelor a spus că „ar fi o greşeală fatală„, la fel cum şi o scădere a acestora ar fi o greşeală.

Ar fi o greşeală fatală pentru o economie ce vine după criză. Ar fi o greşeală foarte mare să creşti taxele. În acelaşi timp, ar fi o greşeală foarte mare şi să le scazi, pentru că ai nevoie şi de venituri la buget. Trebuie să păstrezi echilibrul. Situaţia pe care o ai trebuie să o administrezi aşa cum o ai. Dacă ai creşte taxele, arunci economia în criză şi mai rău. Dacă scazi taxele, creezi deficitul şi mai mare şi îţi creezi probleme pe partea de finanţare. Trebuie să rămâi acolo unde eşti, nu schimbi nimic. Nu au nevoie nici companiile, nimeni nu are nevoie de şocuri pe partea de fiscalitate. Trebuie să administrezi economia cu ceea ce ai şi unde nu ai resursele să te împrumuţi.„, a mai afirmat Florin Cîţu.

Recomandări

Veste bună pentru ieșeni

Proiectul de buget al municipiului Iași a trecut, la cea de a treia încercare, cu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *