Viorica Dăncilă: Nu i-am răspuns la telefon preşedintelui, eram la Simfonia Lalelelor

Date:

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a confirmat că a discutat până la urmă la telefon cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema mutării Ambasadei României din Israel, deşi iniţial nu i-a răspuns pe motiv că era la Simfonia Lalelelor şi nu a văzut apelul.

 

„N-am să vorbesc despre o discuţie privată cu domnul preşedinte, dacă domnul preşedinte vrea să vă spună, asta este altceva, dar pot să confirm că am avut o discuţie cu domnul preşedinte”, a declarat Viorica Dăncilă.

Întrebată dacă este adevărat că nu i-a răspuns preşedintelui iniţial la telefon, aşa cum apăruseră deja ştiri pe surse, premierul a replicat:

„Da, iniţial nu am răspuns, eram la Simfonia Lalelelor. Nu am avut telefonul, nu am văzut apelul, nu am ştiut de această discuţie, şi pe urmă am sunat şi am discutat cu dumnealui, ceea ce mi s-a părut un lucru de normalitate.”

„A fost adoptat un memorandum în şedinţa de guvern. Vă asigur însă că avem responsabilitate, avem discernământ şi că vom purta discuţii cu toate instituţiile. Nu pot să vă spun ce conţine acest memorandum, însă vă pot confirma că acest memorandum există şi că vom purta discuţii cu toate instituţiile, inclusiv cu domnul preşedinte”, a precizat Viorica Dăncilă.

Reamintim că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, joi seară, la Antena 3, că Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim.

„Acum ceva timp eu am spus că, din punctul meu de vedere, şi România, după anunţul administraţiei americane, trebuie să-şi mute ambasada din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim. (…) Ieri, într-adevăr, informaţia a ieşit, Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Poate părea un lucru puţin important. Are o valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru, în primul rând o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenit de mare în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani, un stat în care sunt peste 500.000 de români care trăiesc acolo, are o valoare foarte mare pentru administraţia americană”, a afirmat Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis, care a criticat manevra Guvernului şi faptul că nu a fost consultat pe această temă, a subliniat că poziţia ţării noastre faţă de statutul oraşului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU şi Adunării Generale ONU în materie.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Iohannis nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers care poate reprezenta, eventual, cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală. De asemenea, preşedintele reaminteşte că o decizie finală pe acest subiect revine, din punct de vedere constituţional, Preşedintelui României.

 

Sursa: Epoch Times

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Pensionarii ieșeni primesc tichete sociale cu ocazia Sărbătorilor de Paști

Cu ocazia Sărbătorilor de Paști pensionarii ieșeni vor primi...

500 de detectoare de fum și monoxid de carbon sunt montate gratuit în județul Iași

Departamentul pentru Situații de Urgență și  Inspectoratul General pentru Situații...

IȘJ Iași organizează o nouă simulare a examenelor naționale în perioada 17-19 aprilie 2024

Simulări ale Evaluării Naționale vor susține și 8.000 de...