duminică , 12 iulie 2020 12:27 pm
Iasi booked.net
-1°C

Vin 50 milioane euro de la UE pentru Spitalul Regional de Urgență Iași

Proiectul Spitalului Regional de la Iași continuă să fie cel mai avansat în implementare față de celelalte două din țară de la Cluj și Craiova. Ministerul Sănătății a anunțat că a fost depusă aplicația de finanțare pentru accesarea fondurilor UE.

Într-o primă etapă, proiectul va beneficia de o finanțare de 50 milioane euro de la UE și, în mod normal, o sumă identică ar trebui alocată de la Guvern (cofinanțare). Teoretic, Iașul nu mai are cum să piardă finanțarea, relatează apix.ro

Inițial, cele 100 milioane euro fuseseră estimate ca necesar de finanțare pentru toate lucrările aferente SRU Iași, estimarea fiind făcută la nivelul anului 2012. În 2014, a devenit clar că fiecare spital regional dintre cele trei va beneficia de o sumă de 100 milioane euro, negociată și asumată prin intermediul Programului Operațional Regional. Ulterior, abia după anul 2017 a început lucrul la studiile de fezabilitate, iar, în 2018, odată finalizate, costurile reale pentru fiecare spital au fost mult mai mari.

În aceste zile va fi lansată și licitația care va face obiectul celor 50 mil. euro, în condițiile în care Ministerul a anunțat în mai multe rânduri că documentațiile aferente sunt întocmite, având în vedere și faptul că studiul de fezabilitate a fost elaborat încă de acum peste un an de către experți desemnați de Banca Europeană de Investiții.

În iulie 2018 au devenit publice sumele necesare pentru spital, mult mai mari față de cele vehiculate până atunci. La nivel public s-a vorbit doar despre lucrările de construire și dotare a clădirii, respectiv circa 287 milioane euro și cheltuielile neprevăzute din perioada implementării: 35 milioane euro. În total, circa 321 milioane euro, aceasta a fost și suma anunțată public de către ministrul Sănătății.

loading...

Recomandări

Biletul de adio lăsat în urmă de tânărul însoţitor de zbor din Iaşi: „Nu ştiu ce mă aşteaptă dincolo“ Citeste mai mult: adev.ro/qdavy5

Robert Cepăreanu avea 24 de ani şi în urma lui a lăsat o scrisoare teribilă, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *