Vasluienii sfidează pesta porcină africană: porci întregi găsiți în mașinile din Zorleni

Date:

Echipele de control mixte care au împânzit satul Zorleni, ieri dimineatã, dupã ce la o gospodãrie din localitate a fost descoperit un focar de pestã porcinã africanã, au avut mari surprize.

Potrivit vremeanoua.ro, la controalele rutiere impuse de aceastã situatie, în douã masini care plecau spre Bârlad s-au gãsit mari cantitãti de carne de porc, animalele fiind sacrificate de curând, mai ales cã localnicii se tem cã îsi vor pierde animalele din bãtãturã. „Proprietarii masinilor au spus cã au mers acasã si au tãiat porcii si cã se duc spre orasele lor de domiciliu, cu carnea de la pãrinti, pentru a pregãti alimentele de Crãciun. Am confiscat peste 70 de kilograme de carne de porc, întreaga cantitate fiind distrusã”, spun surse din cadrul filtrelor de control. Încã nu se stie dacã toti porcii din Zorleni vor fi sacrificati, pentru a stârpi focarul de pestã porcinã africanã, însã este de asteptat ca toti localnicii sã taie porcii, în urmãtoarele zile, asa cum s-a întâmplat si în alte locuri!, iar carnea sã fie pusã la congelatoare.

Un sãtean din Zorleni a sacrificat pentru sãrbãtorile Crãciunului, pe 30 noiembrie, un porc de peste 100 de kilograme. Conform indicatiilor sanitar veterinare, omul a pus porcul în congelator si a mers cu probe la analizã, pentru a vedea dacã nu cumva porcul are trichinelozã. Medicul veterinar i-a spus omului cã porcul nu are trichinelozã, dar sãteanul a insistat, spunând cã porcul avea un comportament ciudat, înainte cu trei zile de sacrificare, si cã ar avea slãnina cam galbenã. Medicul veterinar a extins efectuarea de analize, iar rezultatele au confirmat cã porcul sacrificat suferea de pestã porcinã africanã, asa cã imediat s-au luat primele mãsuri: au fost sacrificati toti porcii cetãteanului respectiv, trei mai mari si sase purcei. A fost izolatã zona, s-au cãutat porci la vecini, care au fost si ei eutanasiati. De ieri, la intrarea si iesirea din Zorleni sunt amplasate filtre rutiere, cu medici de la DSVSA, politisti, jandarmi si personal de la primãrie. Asa se face cã, la controalele rutiere, fiecare masinã fiind strict controlatã!, au fost gãsiti doi cetãteni care aveau în portbagaje mari cantitãti de carne de porc. Acestia au spus cã au mers la pãrinti si au sacrificat porcii de Crãciun, asa cã au luat acasã carne pentru a prepara alimente de sãrbãtori, având domiciliul în alte judete. Peste 70 de kilograme de carne au fost date jos din masini si distruse pe loc, iar autoritãtile atrag atentia cã este interzis transportul de carne din focarele de pestã porcinã africanã. Cei prinsi cã nu respectã legea riscã amenzi cuprinse între 2.400 si 3.600 de lei, la persoanele fizice, si 10.000 si 20.000 lei, pentru persoanele juridice. DSVSA va trebui sã ia o decizie, în perioada urmãtoare, dacã eutanasiazã toate efectivele de porci din satul Zorleni, câtã vreme acum s-a decis uciderea porcilor din focarul cu pestã porcinã si cei din gospodãriile învecinate. Revoltãtor este si faptul cã, pe pagina de Facebook a Institutiei Prefectului judetul Vaslui, nu apare nicio informatie oficialã despre acest focar, descoperit în cea mai mare comunã din judetul Vaslui.

Conform unui comunicat de presã emis de ANSVSA, la finele lunii noiembrie, Pesta Porcinã Africanã (PPA) evolua în 260 de localitãti din 26 de judete, cu un numãr de 792 de focare (dintre care 17 focare în exploatatii comerciale si 5 focare în exploatatii de tip A). De la prima semnalare a prezentei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 si pânã în prezent, au fost eliminati 539.341 de porci afectati de boalã si existã 2.262 de cazuri la mistreti. Pânã la aceastã datã, au fost despãgubiti 13.665 de proprietari, valoarea totalã a plãtilor fiind de 327 milioane lei. În judetul Vaslu, au fost plãtite despãgubiri pentru 16 din cele 18 de exploatatii afectate, în valoare de 59.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Astăzi, 19 aprilie, se redeschide Muzeul „Nicolae Gane” din Iași

Vineri, 19 aprilie 2024, începând cu ora 11:00, va...

Operație pe coloană vitală pentru Maria, o fetiță care visează să danseze

Maria este o fetiță de 10 ani veselă, deschisă,...

Cătălin Timofciuc (PNL) susține lărgirea drumului din Capăt CUG. Explică cum se poate face.

Consilierul Județean Cătălin Timofciuc susține într-o postare pe rețelele...

Locuri de PARCARE scoase la licitație de către primăria IAȘI

Municipalitatea ieșeană, prin Direcția Exploatare Patrimoniu, va organiza pe...