vineri , 21 ianuarie 2022 4:48 pm
Iasi booked.net
-1°C

Vasluienii cer să fie apărați în fața infractorilor nocturni

Imediat ce se lasă noaptea, orașul Vaslui este la mâna răufăcătorilor și a indivizilor violenți, pentru că instituțiile plătite din banii publici nu au filtre în oraș care să prevină actele antisociale.

Potrivit vremeanoua.ro, pe data de 12 septembrie, dimineata, o femeie de 63 de ani a fost violatã pe stradã în Iasi. Femeia se îndrepta spre locul de muncã, în zona Metalurgie. La un moment dat, în apropierea podului de peste Bahlui, femeia a fost prinsã cu mâna de gât de cãtre un individ care i-a arãtat si un cutit. Acesta a târât-o pe femeie dupã un gard din beton, în încercarea de a-si satisface poftele cu ea. Chiar dacã femeia a încercat sã scape si sã strige dupã ajutor, individul a reusit sã o dezbrace de o parte din haine. Victima a rãmas doar în chiloti si în ciorapi. Dupã ce a depus plângere, anchetatorii l-au identificat pe agresor. Acesta este un bãrbat de 35 de ani, tot din Holboca, Petricã Chelaru, dar care nu se cunostea cu victima lui. Acesta fost retinut de politisti, pe bazã de ordonantã, pentru 24 de ore, fiind introdus în Arestul I.P.J. Iasi, urmând a fi prezentat cu propuneri la instantã. Cazul ridicã o întrebare pertinentã si la Vaslui: cât va mai dura pânã ce femeile care lucreazã dimineata la societãti din platformele industriale ale Vasluiului vor fi si ele victimele unor agresori, în lipsa unor patrule de ordine publicã?

Nu mai sunt patrule pe strãzile orasului, toate institutiile de pazã dorm bine-mersi, în timp ce Vasluiul este la mâna golanilor. Înainte de 1989, în oras erau multe patrule formate din militieni, astfel cã, noaptea, la câteva strãzi distantã, dupã ce te despãrteai de o patrulã care te întreba de „sãnãtate”, te întâlneai cu o altã patrulã. „Aveau fluiere si bastoane, aceste patrule, cu care te întâlneai în tot Vasluiul, noaptea. În cazul în care observau o infractiune sau vreo altã faptã antisocialã, fluierau si apãreau imediat mai multi militieni, de la patrulele din apropiere, sau paznici de la diverse institutii de stat. Pe atunci, cei care fãceau pazã militarizatã aveau obligatia de a interveni în sprijinul patrulelor de politie. Acum, cine mai intervine pentru oamenii în nevoie?”, se întreabã un vasluian, care a trãit vremurile de dinainte de 1989. Într-adevãr, la acest moment, cum se spune în popor, „dai cu tunul” si nu gãsesti un politist prin oras. De unde, cu 15-20 de ani în urmã, Vasluiul era brãzdat de patrule de la Politia Nationalã, Jandarmerie sau Politia Localã, acum nu gãsesti niciun reprezentant al legii la orele târzii, prin oras. Sunt mai multe explicatii pentru acest fenomen. La IPJ Vaslui, toti sefii sunt din afara municipiului Vaslui, de la Iasi sau Bârlad, ceea ce înseamnã cã nu este nimeni din conducere dispus sã se intereseze ce se petrece în oras. La Politia Municipalã, conducerea face naveta spre Negresti sau alte localitãti din jur, asa cã, cine sã intervinã? Din ordinul cui? La Politia Localã, care ar trebui sã se ocupe cu ordinea publicã a municipiului, e la fel de jale. Toti sefii de servicii lucreazã pânã la amiazã, orele 16:00-17:00, plus cã sunt multe femei în sistem, pe care nu poti sã le treci la ordine publicã. Nu mai spunem la Jandarmerie, unde sefii de aici sunt din alte judete sau din cu totul alte localitãti decât municipiul Vaslui. Cui sã-i pese de oras, în aceste conditii? Unor oameni care nu au nicio legãturã cu Vasluiul? Nici vorbã. Jalnic este cã Vasluiul este singura capitalã de judet din România (probabil si singura capitalã regionalã din UE!) în care sefii institutiilor de ordine publicã si pazã nu au nicio legãturã cu orasul din care îsi iau salariul!

Recomandări

Accident rutier pe DN 15 D. O persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale

Detașamentul de pompieri Vaslui a intervenit cu o autospecială și un echipaj specializat pentru asigurarea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *