joi , 20 ianuarie 2022 7:22 pm
Iasi booked.net
-1°C

Vânătorii au primit „undă verde” pentru împuşcarea urşilor consideraţi agresivi

Urşii agresivi pot fi împuşcaţi pe loc de vânători, fără să mai fie nevoie de obţinerea unei autorizaţii. Legea a fost votată astăzi în Camera Deputaţilor şi prevede inclusiv despăgubiri pentru cei cărora le sunt devastate gospodăriile de animalele sălbatice.

Aleşii au fost însă încurcaţi de o întrebare simplă: cum identificăm urşii periculoşi? Răspunsul ar urma să vină abia anul viitor.

Atacurile urşilor ar urma să fie prevenite printr-o lege controversată. Deputaţii au dat liber la împuşcat de urşi. Însă doar în cazul celor agresivi, vânătorii nu vor mai avea nevoie de aprobare de la minister. Deşi a fost votată, legea pare să nu fie şi înţeleasă.

Alexandru Stănescu, preşedintele Comisiei de Agricultură: Trebuiesc făcute nişte studii. Vă daţi seama, trebuiesc făcute studii. Urşii sunt periculoşi unde creează disfuncţionalităţi în lanţul trofic

Aşa ca lanţul trofic va trebui analizat de cei din Ministerul Mediului. Până în luna mai 2020, autorităţile vor trebuie să identifice urşii periculoşi.

Costel Lăzăroiu, vânător: Prin nişte observaţii pe care le ţinem zilnic, lunar, ştim cam ce urşi avem în teren şi cam cum arată. Şi cam ştim care este un urs care strică sau un urs agresiv, care atacă oameni

Recomandări

Despăgubiri pentru crescătorii de animale afectați de atacurile de urși sau de lupi

O dată cu apariția urșilor tot mai aproape de locuințele oamenilor, a crescut și numărul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *