Vaccinul antigripal, de negăsit în cabinetele medicilor de familie şi în farmacii

Date:

Vaccinul antigripal este de negăsit în acest moment în România – lipseşte atât din cabinetele medicilor de familie, unde în mod normal ar trebui să fie distribuit gratuit pentru anumite categorii de persoane considerate cu risc de îmbolnăvire, cât şi din farmacii, de unde persoanele care nu beneficiază de vaccinul administrat gratuit ar fi trebui să şi-l poată cumpăra. 

Potrivit hotnews.ro, în farmacii, vaccinul lipseşte din cauză că cererea a fost, anul acesta, în premieră, de aproximativ 5 ori mai mare decât oferta, lucru care nu a fost anticipat, potrivit explicaţiilor şi reprezentanţilor companiei care aduce vaccinul în România. În cabinetele medicilor de familie, el va ajunge cu întârziere – undeva în jurul datei de 20 noiembrie.Info pe scurt:

  • Vaccinul antigripal lipsește în acest moment atât din cabinetele medicilor de familie, cât și din farmacii, deși imunizarea ar fi trebuit să înceapă, în mod normal, în luna octombrie.
  • Vaccinul administrat gratuit pentru anumite categorii este așteptat în cabinetele medicilor de familie în jurul datei de 20 noiembrie.
  • În ceea ce privește farmaciile, o nouă livrare de vaccinuri destinate vânzării ar urma să ajungă în România la finalul lunii noiembrie, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții Sanofi Pasteur, cel mai mare producător de vaccin antigripal din lume.
  • Prețul unei doze de vaccin antigripal în farmacii este de 50-60 de lei. La medicii de familie, el este administrat gratuit categoriilor considerate cu risc – persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavii cronici de orice vârstă, femeile însărcinate sau copiii.
  • Cum s-a ajuns aici? Vaccinurile s-au dat ca pâinea caldă. Vaccinul nu se mai găsește în farmacii, a dispărut complet, pentru că solicitările am înțeles că sunt de 5 ori mai mari decât oferta. Este un trend foarte bun, oamenii au înțeles în sfârșit că trebuie să se vaccineze”, a explicat medicul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru HotNews.ro.
  • Ca și medicii de familie, compania Sanofi Pasteur, cel mai mare producător de vaccinuri la nivel mondial, care produce și aduce în România vaccinul VaxigripTetra, a observat, anul acesta, în țara noastră, „o viteză de absorbție și o cerere mult mai mari pentru vaccinul antigripal”, în condițiile în care „volumele de VaxigripTetra, vaccinul gripal al Sanofi Pasteur, „pentru sezonul curent au fost estimate pe baza livrărilor de pe piața privată (piața out-of-the pocket) din sezonul precedent”.
  • Nu doar bâlbâielile autorităților din România au făcut ca vaccinul să întârzie anul acesta sau să fie insuficient, ci și o problemă la nivel internațional – una dintre tulpinile din componența vaccinului a fost decisă, anul acesta, mai târziu decât de obicei, a explicat, pentru HotNews.ro, medicul Sandra Alexiu.
  • Chiar dacă vaccinarea ar fi trebuit să înceapă deja, medicul Sandra Alexiu spune că „important este să ne vaccinăm și după ce începe sezonul de gripă, ca să evităm îmbolnăvirile și decesele. Este bine să ne vaccinăm oricând, și înainte, și în sezon, pentru că sezonul de gripă începe undeva în decembrie și are un vârf în ianuarie, iar uneori, un al doilea vârf în februarie.Oricum, și dacă ne vaccinăm la sfârșitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie tot nu este târziu.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Noul terminal de la Aeroportul Iași devine operațional vineri, 29 martie

Zborul inaugural pentru T4 va fi pe ruta Iași...

Locuri de PARCARE scoase la licitație de către primăria IAȘI

Municipalitatea ieșeană, prin Direcția Exploatare Patrimoniu, va organiza pe...

Investiție importantă în modernizarea infrastructurii rutiere care leagă județele Iași, Neamț și Vaslui

Plenul Consiliului Județean Iași a aprobat, astăzi, în ședință...

Încep lucrărilor de reabilitare termică a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 15

Licitația pentru încredințarea lucrărilor la Grădinița cu Program Prelungit...