duminică , 5 iulie 2020 11:28 pm
Iasi booked.net
-1°C

Vă puteți trezi cu ipotecă pe apartament dacă nu plătiți întreținerea!

Viaţa la bloc se complică. O nouă lege intră în vigoare de mâine. Cei care nu plătesc întreţinerea se pot trezi cu ipotecă pe apartament. În situaţii de urgenţă, proprietarii sunt obligaţi să deschidă uşa şefului de scară. Cea mai mare amendă, de până la zece mii de lei, o riscă cei care nu fac lucrarile de reparaţie necesare şi astfel îi afectează pe vecini.

Noua lege le dă dreptul asociaţiilor de proprietari să împiedice un datornic să vândă apartamentul.

^

Dacă rău platnicul nu achită întreținerea 3 luni, i se poate pune o notificare în cartea funciară și nu mai poate vinde apartamentul. Apoi i se va pune ipoteca. Poate ajunge chiar să piardă casa, scrie observator.tv.

Administratorii spun totuşi că traseul până la recuperarea banilor nu e chiar atât de uşor.

Mai multă putere vor avea administratorii şi atunci când vor vrea să intre în locuinţele vecinilor pentru verificări sau reparaţii. După ce îi notifică în prealabil, îi vor putea sancţiona, cu ajutorul poliţiei locale. Amenzile sunt între 500 şi 3000 de lei.

Şi nu sunt singurele noutăţi. Proprietarii care îşi închiriază apartamentul vor trebui să anunţe asociaţia în cel mult 10 zile de la semnarea contractului. De asemenea, la bloc vor putea să se înființeze și asociații de chiriași.

Legea mai prevede expres şi că cei care locuiesc la primul nivel vor putea fi scutiți de la plata cheltuielilor cu funcţionarea liftului. Mai mult, asociațiile de proprietari vor fi obligate să constituie un fond anul de reparații, precum și fond de rulment. În plus, proprietarii nu mai pot face lucrări exterioare pe cont propriu, orice modificare la faţadă trebuie făcută integral.

De mâine, anunţurile privind şedinţele de bloc nu mai pot fi ignorate. Dacă proprietarul nu participă trebuie să împuternicească în scris un alt membru al asociației.

Iar cei care, de pildă, nu se ocupă de întreţinerea instalaţiilor sanitare, refuză să facă reparaţii şi produc prejudicii vecinilor pot fi amendaţi cu până la 10 mii de lei. La fel se sancţionează şi schimbarea destinaţiei spaţiului de locuit.

Legea va fi dură şi cu locatarii care consideră că pot face modificări în apartament după bunul plac sau că nu trebuie să contribuie cu bani la anumite lucrări. Sancţiuni sunt şi pentru administratorii care nu îşi fac treaba.

reclama adnow

loading...

Recomandări

Florin Cîțu: Programul Prima Casă va fi unul nou. Trebuie adus la condiţiile de standard de astăzi

Programul Prima Casă trebuie modernizat şi adus la condiţiile standard de astăzi, a afirmat, miercuri, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *