duminică , 18 aprilie 2021 12:42 pm
Iasi booked.net
-1°C

USR vrea ca „maşinile fără stăpân“ să fie ridicate după 6 luni şi vândute

Şapte parlamentari USR au depus, în procedură de urgenţă la Senat, un proiect care scurtează de la un an la şase luni perioada în care vehiculele abandonate pot sta în parcările publice.

Iniţiativa prevede includerea autoturismelor înmatriculate în străinătate în categoria „vehicule fără stăpân”. Propunerea legislativă modifică Legea 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale.

Potrivit adevarul.ro, noţiunea de „vehicul fără stăpân” va fi definită astfel: „vehiculul de orice categorie, fără plăcuţă de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, ori înmatriculat în străinătate, staţionat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, de cel puţin 6 luni, al cărui proprietar sau deţinător legal este necunoscut”, potrivit proiectului de lege. Totodată, termenul de vehicul abandonat va fi definit, conform iniţiativei legislative, ca: „vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale de cel puţin 6 luni, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu corespunde circulaţiei pe drumurile publice, conform rigorilor impuse de lege”. Proprietarul, somat ca în cinci  zile să ridice vehiculul În forma în vigoare a legii perioada în care un „vehicul fără stăpân” sau unul abandonat poate fi staţionat pe domeniul public este de cel puţin un an. De asemenea, proiectul introduce obligaţia de a prezenta dovada achitării taxelor auto, a amenzilor şi dovada efectuării Inspecţiei Tehnice Periodice (ITP) de către proprietar sau deţinătorul legal în termen de cinci zile de la primirea somaţiei.

„În cazul vehiculului abandonat, primarul, la propunerea agenţilor constatatori prevăzuţi la art. 3, îl somează pe proprietarul sau deţinătorul legal al acestuia, prin poştă şi/sau curierat rapid, prin scrisoare recomandată cu aviz de primire, ca în termen de 5 zile de la primire să ridice vehiculul aflat în locul special amenajat în care a fost depozitat”, se arată în proiectul de lege. Articolul 3 al legii în vigoare prevede că: „Pentru vehiculele în privinţa cărora există indicii temeinice că ar fi fără stăpân sau că ar fi abandonate, aflate pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, agenţii constatatori din aparatul propriu al consiliului local, împuterniciţi de primar, precum şi agenţii aparţinând organelor de poliţie vor întocmi procese-verbale de constatare”.

La 10 de zile după ce a fost comunicată somaţia proprietarului, primăria va avea dreptul să vândă autoturismul sau să îl caseze

Recomandări

O nouă lege a fost promulgată de Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat ieri legea care îi iartă pe evazioniști de închisoare dacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *