sâmbătă , 25 mai 2019
Iasi booked.net
-1°C

USR: Tăriceanu şi Vosganian vor să legifereze traficul de influenţă!

În timp ce la Ministerul pentru Mediul de Afaceri se află în dezbatere publică un proiect de OUG vizând legiferarea lobby-lui, la Parlament a fost depus un proiect de lege identic, asumat de ALDE.

Senatoarea USR Florina Presadă acuză o tentativă a ALDE de a legiferarea traficul de influenţă, după ce reprezentanţii formaţiunii lui Tăriceanu au înregistrat la Biroul Permanent al Senatului Legea lobby-ului. Potrivit senatoarei, acest demers este practic o “dezincriminare mascată a traficului de influenţă şi un pumn în gura organizaţiilor neguvernamentale care de multe ori nu sunt consultate în procesul de legiferare sau de luare a deciziei publice.”

„Ieri ALDE a înregistrat la Biroul Permanent al Senatului Legea lobby-ului. Este de fapt o dezincriminare mascată a traficului de influenţă şi un pumn în gura organizaţiilor neguvernamentale care de multe ori nu sunt consultate în procesul de legiferare sau de luare a deciziei publice. Legea, conform iniţiatorilor – parlamentari ALDE în frunte cu domnii Tăriceanu şi Vosganian – nu se aplică organizaţiilor sindicale şi patronale, cultelor recunoscute de lege şi „grupurilor de interese care nu încadrează personal în calitate de reprezentanţi ai intereselor.” Pe de altă parte, nicăieri în lege nu există definiţia grupurilor de interese, deşi sunt menţionate de câteva ori.

De asemenea, legea nu prevede nicăieri că ONG-urile sunt excluse din categoria celor cărora legea nu li se aplică. Probabil că aici e miza, ca activitatea societăţii civile care ar avea un cuvânt de spus în activitatea de legiferare sau de luare a deciziei publice să fie îngreunate”, scrie, pe Facebook, Presadă.

„Pe lângă nişte obligaţii minime de înregistrare într-un registru de lobby, legea prevede că fiecare societate comercială ce doreşte să desfăşoare activităţi de lobby îşi va elabora propriul Cod de conduită. Pentru ONG-uri, aceste lucruri presupun nişte demersuri administrative care le-ar împovăra activitatea.

De asemenea, datele esenţiale din Registrul de lobby (atribuţiile lobbystilor) sunt prezumate a fi confidenţiale. Nu mai ai obligaţia să declari cifra de afaceri obţinută din activităţile de lobby dacă cheltuielile efectuate cu activităţile de lobby nu depăşesc suma de 100.000 euro! Din lege oricum nu aflăm ce înseamnă aceste cheltuieli”, mai transmite senatoarea.

Presadă reaminteşte că la Ministerul pentru Mediul de Afaceri se află în dezbatere publică un proiect de OUG identic cu legea lui Tăriceanu şi Vosganian.

 

Sursa: Epoch Times

Recomandări

Este oficial! Fără radare ascunse în curbe sau tufișuri

Legea care interzice amplasarea radarelor în locuri de unde nu sunt vizibile pe drumurile publice …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *