joi , 21 octombrie 2021 9:03 am
Iasi booked.net
-1°C

USLIP Iași solicită o serie de modificări pentru anul școlar 2020-2021

Laviniu Lăcustă, liderul Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași, a solicitat Ministerului Educației și Cercetării o serie de modificări pentru anul școlar 2020-2021.

Revitalizarea tuturor spațiilor școlare dezafectate ce pot fi reintroduse în circuitul școlar. Spre exemplu la nivelul Municipiului Iași există câteva corpuri de clădire ale unor foste licee tehnologice. Aceste structuri ar putea fi atașate la colegiile mari, în special cele care au efective de peste 30 de elevi pe clasă. Regândirea tuturor claselor școlare pe subgrupe cu un număr maxim de 15 elevi. Se va putea lucra în schimburi la liceele și colegiile care au atât învățământ gimnazial, cât și liceal. Toate băncile din clase vor trebui dotate cu geamuri din plexiglas, inclusiv catedra, care să asigure protecția epidemiologică a elevilor și profesorilor. Băncile vor fi ocupate doar de un elev.”, spune Laviniu Lăcustă.

Vor trebui reevaluate spațiile de la cantinele școlare și din cămine. Acolo unde se va putea, mai ales la colegiile mari, vor trebui gândite alte modalități de servire a mesei. MEC, Consiliile Locale și Consiliile Județene vor trebui să găsească soluții ca toți profesorii și elevii să aibă o tabletă conectată la Internet. Ministerul Educației și Cercetării trebuie să regândească în regim de urgență o descongestionare a programelor școlare de la disciplinele care intră în structura Examenelor Naționale. Este necesară elaborarea cu ajutorul firmelor de IT a unor softuri pentru predarea facilă și atractivă a conținuturilor, în special la disciplinele umaniste. Vor trebui elaborate versiuni digitale ale manualelor la toate disciplinele școlare. Adaptarea curriculumului, cât este posibil, la cerințele instrumentelor on-line.”, adaugă Laviniu Lăcustă.

Testele vor trebui elaborate și gândite pentru fiecare nivel de către MEC. Elevii vor fi testati ritmic, lunar, la toate disciplinele și toate nivelurile de învățământ. Procesul este unul foarte complex și presupune prezență în toate unitățile din România a profesorilor calificați și a sistemelor IT care să permită realizarea, în bune condiții, a evaluării în sistem unitar. În acest mod am putea regândi examenul de Bacalaureat și Evaluare Națională printr-o medie finală care să combine notele din timpul anilor de studii de la toate disciplinele cu media de la Evaluare Națională sau de la examenul de Bacalaureat. În acest mod efortul făcut de către elevi ar fi dozat pe durata celor patru ani de gimnaziu sau de liceu.”, mai spune Laviniu Lăcustă.

Toate unitățile de învățământ vor trebui să aibă o grilă modificată pe zona personalului nedidactic pentru a putea fi asigurată dezinfectarea și igienizarea ritmică și eficientă a unităților școlare. Susținerea învățământului dual de către Statul român: acordarea unei subvenții per elev către operatorii economici care și-au asumat sarcina formării profesionale a unor elevi. E necesar să fie sprijinit învățământul preprimar prin: organizarea unor grupe mici de copii de maximum 10-12 elevi, alternarea unui program de maximum 4 ore.

Sprijinirea de către stat, prin legislație, a părinților care au copii la grădiniță. Aceștia vor beneficia de 4 ore libere, la două zile lucrătoare, în intervalul 8:00-12:00 sau 12:00-16:00, pentru a-și putea lua copilul de la grădiniță sau a sta cu el în jumătatea de zi neacoperită. Se vor regândi spațiile de joacă în interiorul sălilor de clase pentru preșcolari pe principiul distanțării fizice și se vor organiza în sistem modular noi grădinițe sau vor fi construite altele acolo unde situația o impune.”, a precizează președinte USLIP Iași.

Recomandări

Laviniu LĂCUSTĂ, președinte USPLIP: ”Fostul și actualul GUVERN, au ales să trateze ÎNVĂȚĂMÂNTUL ca pe un SRL”

Liderul USLIP Iaşi, prof. Laviniu LĂCUSTĂ, a oferit informații noi cu privire la salarizarea cadrelor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *