vineri , 18 septembrie 2020 4:10 pm
Iasi booked.net
-1°C

Universitățile ieșene vor pune la dispoziție spațiul excedentar pentru a asigura săli de curs pentru elevi

Deschiderea noului an de învățământ preuniversitar în condiții de maximă siguranță sanitară reprezintă o preocupare majoră pentru municipalitatea ieșeană.
În acest scop, primarul Mihai Chirica a anunțat organizarea unei ședințe extraordinare de Consiliu Local în ziua de luni, 17 august, în cadrul căreia va propune alocarea sumei de 12.600.000 de lei pentru mai multe achiziții necesare asigurării siguranței elevilor și profesorilor.
Astfel, vor fi procurate 1.250 de sisteme digitale pentru Centrele de Educație Online (pentru fiecare sală de curs din municipiu) în sumă totală de 7.500.000 lei, 3.000 de tablete destinate elevilor pentru predare online în cuantum de 2.800.000 lei (sumă care include și conectarea la Internet pe doi ani școlari) și 1.530.000 măști chirurgicale pentru elevii din clasele 0 – XII, în valoare de 2.300.000 lei.
Bunurile achiziționate vor fi puse la dispoziția Inspectoratului Școlar Județean Iași și a unităților de învățământ din Municipiul Iași, pentru asigurarea actului educativ. De asemenea, va fi asigurată asistența pentru punerea în funcțiune / utilizarea bunurilor achiziționate, la cerere, pentru fiecare unitate de învățământ sau cadru didactic, după caz.
Reamintim că prin Hotărârea Consiliului Local nr. 130 din 14 aprilie 2020 au fost realizate 40 de Centre de Educație Online în 36 de unități de învățământ. Acestea și-au dovedit utilitatea, atât în perioada rămasă până la sfârșitul anului școlar, cât și în perioada care a urmat, cea a înscrierilor la formele superioare de învățământ.
La fel ca și dumneavoastră, îmi doresc enorm de mult ca școala să înceapă pe 14 septembrie. În momentul de față, din toate analizele statistice pe care le-am făcut împreună cu colegii mei, Municipiul Iași se află în scenariul verde. Vă asigur că vom face orice efort necesar pentru începerea școlii pe acest scenariu. În școlile aglomerate luăm în calcul separarea claselor în mai multe grupe care vor face ore alternativ, în săli diferite. De altfel, am rugat universitățile să ne pună la dispoziție orice spațiu excedentar pentru a asigura săli de curs pentru elevi. Fac un apel și la membrii comunității ieșene: dacă doriți să începem școala, atunci va trebui încă de acum să ne asumăm orice normă și orice măsură de protecție care să elimine posibilitatea unei îmbolnăviri,”, a declarat primarul Mihai Chirica într-o conferință de presă.
Edilul-șef a avertizat că o creștere a numărului de infectări cu 14 zile înainte de începerea școlii poate plasa Iașul într-un scenariu defavorabil, cu consecințe negative în privința educării elevilor. Primarul a cerut un comportament responsabil din partea ieșenilor, întrucât de acesta de care depinde viitorul generațiilor următoare.
Scenariile prevăzute pentru desfășurarea noul an de învățământ:
Conform reglementărilor la nivel național, anul școlar 2020 – 2021 se va desfășura după trei scenarii, în funcție de evoluția pandemiei COVID-19.
Scenariul verde este varianta în care mai puțin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19 în ultimele 14 zile. În acest scenariu este prevăzut ca toți copiii să meargă obligatoriu la școală.
Scenariul galben este cel privind un risc mediu și presupune între una și trei persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, prioritate să meargă la școală o vor avea preșcolarii, elevii din clasele 0 – IV, dar și elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge și la școală, prin rotație.
Scenariul roșu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, școala se închide de tot, iar orele se vor face doar online.
În două dintre cele trei scenarii este necesară asigurarea unor sisteme și dispozitive care să asigure continuarea actului educativ în mediul online. Trecerea de la sistemul de predare clasic, în clasă, către cel online trebuie să se facă fără sincope.

Recomandări

Măsuri pentru începerea în condiții cât mai sigure a noului an școlar adoptate la nivelul municipiului

Primarul Mihai Chirica a anunțat sâmbătă, 12 septembrie, într-o conferință de presă, ultimele măsuri luate …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *