luni , 16 decembrie 2019 2:47 am
Iasi booked.net
-1°C

Unde lucrează bugetarii români care câștigă lunar mai mult decât președintele țării

Directorii unor institute de cercetare primesc salarii enorme. Este vorba de sume greu de imaginat pentru majoritatea românilor.

Spre exemplu, doar pentru postul de director general al unui institut au fost alocată suma de 2 milioane de lei pentru acest an. Adică de 10 ori mai mult decât primește Klaus Iohannis și mai mult decât salariul președintelui SUA, Donald Trump.

Conducerea Institutului de Cercetare în Silvicultură “Marin Drăcea” din Voluntari, Ilfov, figurează cu drepturi salariale de 1,9 milioane de lei în acest an, conform bugetului de venituri şi cheltuieli publicat în Monitorul Oficial.

Este o excepţie, spune actualul directorul general. Fostul director, pensionat în martie, ar fi primit 10 salarii conform contractului de muncă. Alte 12 salarii i-au fost prevăzute drept recompensă pentru performanţe extraordinare.

Ovidiu Badea, Institutul de Cercetare în Silvicultura Marin Drăcea: 12 salarii brute pe care ar fi trebuit să le primească că şi-a îndeplinit indicatorii de performanţă, trebuiau prevăzuţi în buget şi salariul pe care îl are directorul general

Directorul general al Institutului Turbomotoare Comoti Bucureşti ar primi un salariu net de 42.000 de lei pe lună, cel al institutului pentru Securitate Minieră din Petroşani aproape 40.000 lei. Directorul Institului pentru Ecologie Industrială din Bucureşti câştigă 28.000 de lei net pe lună.

Este adevărat, aceste institute au venituri nu de la buget, ci din contracte cu firme private sau de stat, din competiţii de programe de cercetare sau diverse proiecte. Totuşi, situaţia îi revoltă pe cercetătorii care au descoperit veniturile acestor directori.

Ministrul Cercetării a trimis corpul de control la toate cele 48 de institute, mai ales că în contractele de management care ajung la Minister directorii figurează cu salarii de 15-16.000 de lei pe lună brut, adică cel mult 9.000 de lei net.

Nicolae Hurduc, ministrul Cercetării: “Am identificat şi o soluţie deja. Putem prin contractul de manangement pe care îl semnează ministrul cu directorul să limităm suma sau să introducem în mod explicit sporurile pentru că noi nu ne ştim pe toate. Un director poate să aibă spor de vechime 10%, altul 25%. Unii au spor de muncă grea. Am semnalat şi aceste situaţii.

Contractele ar urma să fie modificate astfel încât directorii să aibă salariile plafonate la nivelul venitului ministrului, adică 12.000 de lei net.

Sursa: știrileprotv.ro

Recomandări

UMF Iași, decorată cu „Ordinul Meritul pentru Învățământ” în grad de Mare Ofițer

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *