miercuri , 29 ianuarie 2020 1:01 pm
Iasi booked.net
-1°C

Un gălățean de 79 de ani, prima victimă a virusului West Nile. Și la Iași sunt 4 cazuri grave

Este oficial: avem primul deces în acest sezon cauzat de virusul West Nile. Un bărbat de 79 de ani din Galați a murit după ce a fost înțepat de un țânțar infestat.

 

El fusese internat mai multe zile cu meningo-encefalită la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi. Şi la Iaşi sunt alte patru cazuri confirmate, toate din mediul rural. Potrivit unui raport oficial, până acum 23 de persoane au fost infectate cu virusul transmis de insecte, de trei ori mai mult faţă de anul trecut, informează Știrile Pro TV.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi au confirmat primul caz de deces, din acest an, cauzat de virusul West Nile, transmis de o „banală” înţepătură de ţânţar. Din nefericire, bătrânul mai suferea şi de alte afecţiuni iar infecţia transmisă de insectă i-a fost fatală.

Mihaela Debita, manager Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi: „A evoluat rapid în ultimele 24 de ore, cu alterarea stării generale. S-a transformat brusc în bolnav critic şi, până a reuşit ambulanța – deşi a venit foarte repede – bolnavul a decedat. Pacientul a reclamat multiple pişcături de ţânţar.”

Temutul virus a fost confirmat şi de specialiştii de la noi. Un alt bărbat de 67 de ani, dintr-o comună din judeţul Iaşi, este şi el internat de peste două săptămâni, fiind diagnosticat şi el cu West Nile. Asta după ce a ieşit de câteva ori la pescuit în zonă şi s-a ales cu mai multe înţepături de ţânţar.

Tot la Iaşi, alte trei cazuri au fost confirmate cu virusul West Nile, dintre care un pacient de 71 de ani este în stare critică, în ATI, cu meningo-encefalită.

Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: „Oricât ar părea o denumire exotică şi de vacanţă, nu este deloc plăcut să fii confirmat cu o astfel de boală. La ora actuală, unul din pacienţi e internat în ATI şi există un risc vital.”

Specialiştii spun că vremea din ultima perioadă şi ploile urmate de zile caniculare, au dus la înmulţirea ţânţarilor, inclusiv a celor purtători ai virusului.

Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: „A plouat, este umiditate în atmosferă. Aceste condiţii meteorologice favorizează multiplicarea țânțarilor şi dezvoltarea. Acesta este un moment când ţânţarii sunt mai agresivi, pot pune viaţa în pericol. De obicei vin din Delta Dunării şi Dobrogea.”

După ce autorităţile au confirmat primul deces, dar şi faptul că alte 23 de persoane din toată ţara au fost infectate, au început să fie luate şi primele măsuri, cel puţin teoretic. Prin Direcţiile de Sănătate Publică se recomandă dezinsecţia în mai multe comune.

În realitate, lucrurile nu par a merge chiar atât de bine. Autorităţile locale spun că nu au bani pentru a cumpăra soluţii pentru dezinsecţie sau utilaje speciale pentru stropit.

Nu există un vaccin şi niciun tratament special pentru virusul West Nile.

 

Sursa: Știrile Pro TV

Recomandări

Ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență pentru stabilirea măsurilor de prevenire a infecției cu noul coronavirus în Iași

Primarul Mihai Chirica a convocat în cursul după-amiezii de ieri, 28 ianuarie, la Palatul Roznovanu, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *