Suntem în era tehnologiei, una în care chiar şi tarabele din pieţe încep să aibă concurenţă tot mai serioasă cu cele din mediul online. Doi tineri antreprenori din Iaşi, ea fotograf şi el inginer în electronică, cu o diplomă şi în horticultură, cultivă legume proaspete în serele părinţilor şi le vând pe Facebook cu livrare direct la domiciliul clientului.
„Am pus aici tot ce aţi comandat dumneavoastră”. Aşa decurge o zi în familia Hoşliag din Târgu Frumos. Clienta lor a comandat legume şi zarzavaturi, iar în mai puţin de 24 de ore le primeşte proaspete direct la uşă.
Femeia spune că a aflat din prieteni de Corneliu şi de Irina, iar acum a rămas clienta lor fidelă.
Cei doi tineri antreprenori au început afacerea acum aproape doi ani. Ea are 25 de ani şi este fotograf, iar el 30 şi o diplomă de inginer în electronică. Şi totuşi s-a axat pe agricultură, scrie observator.tv.
Observasem ca piața a devenit din ce în ce mai dificilă, puterea de cumpărare a scăzut față de anii precedenți, iar prețurile erau foarte mici la piață, mai ales la cea de en-gros și abia ne mai descurcăm – Corneliu Hoșliag
Cu mici emotii, cu așteptări neștiute, dar am ajuns la concluzia ca prinde foarte bine coșul cu legume. Prima oară a fost clasic, îl propuneam noi. Acum este personalizat, fiecare își alege ce-și dorește – Irina Hoșliag
Recolta lor creşte în serele părinţilor, care, de altfel, îi şi sprijină.
Totuşi, numărul celor care aleg să facă piaţa online rămâne destul de scăzut, deși clienții spun că sunt mult mai gustoase produsele de la mici producători locali.
În piață prețurile sunt puțin mai mici. În timp ce producătorii locali vând legătura de ceapă cu cinci lei, aici o găsim cu doi lei. Iar daca un kilogram de spanac e 12 lei, în piață îl vom găsi cu opt.
Cei doi tineri au aplicat și pentru a obține fonduri europene, iar acum încearcă să mai construiască încă o seră.