marți , 21 septembrie 2021 4:32 am
Iasi booked.net
-1°C

Un an de la moartea Smarandei Donose, medicul-călău profesează nestingherit

Deși continuă să iasă la iveală detalii de-a dreptul îngrozitoare, despre modul în care a sfârșit Smaranda Donose, tânăra din Huși, ucisă de “mica greșeală” a unui chirurg de prestigiu, instituțiile statului se căznesc în așa-zisa anchetă!

A fost bãgatã în operatia laparoscopicã de colecist, cu asigurarea cã “e o nimica toatã”, însã, la externare, cãpãtase un icter mecanic, generat de greseala medicului, dar si o stare de rãu, incomparabilã cu cea pentru care venise sã se trateze la distinsa clinicã din Iasi. Chiar dacã femeia se simtea tot mai rãu, cei de la Arcadia au trimis-o acasã. La o sãptãmânã au reinternat-o, ca sã dreagã cumva efectele dramatice ale primei operatii gresite, însã, probabil, mai rãu au fãcut, cãci starea pacientei se agrava de la o orã la alta, dupã cea de-a doua operatie. A treia oarã, profesionistii de la “Arcadia” nu au mai vrut sã o primeascã pe Smaranda în clinica lor, astfel cã au “expediat-o”, cu dureri mari, la spitalul de stat. Dupã 43 de zile de chin si 4 operatii, Smaranda a mai avut un singur mesaj, sfâsietor: “Mama, eu mor. Vezi de copii”. Mormântul ei din orasul natal nu a închis însã de tot nici durerea, si nici adevãrul acestui caz, cãci familia a depus plângere penalã, pe numele chirurgului. S-a fãcut însã anul de când Smaranda s-a stins, dar autoritãtile responsabile cu dreptatea în tara asta… rãmân mute!

Peste tragedia care, vara trecutã, a înmãrmurit un oras întreg, unii vor sã se astearnã uitarea. Pe data de 21 august 2019 s-a împlinit un an de când Smaranda Donose, huseanca de 37 de ani, stabilitã în Iasi, s-a stins din viatã, dupã o lunã si jumãtate de chinuri inimaginabile. Procurorii nu dau nicio veste, semn cã ancheta zace prin sertare. Sotul Smarandei, rãmas vãduv cu doi copii, a depus plângere penalã împotriva clinicii private, Arcadia Iasi, si a chirurgului Dragos Chichirãu. Pãrintii femeii, doi bibliotecari pensionari, nu îsi pot reveni în urma tragediei, desi îsi pun nãdejdea cã ginerele si avocatul împãcat vor face luminã. Smaranda este înmormântatã la Husi, în orasul natal, dupã cum si-a dorit. Pe data de 9 iulie 2018, ea intra în clinica Arcadia, pe picioarele sale, având doar o micã jenã la nivelul abomenului. A mers la chirurgul Chichirãu, care o operase pe mama sa, cu doi ani în urmã. La ecograf, dr. Chichirãu ar fi vãzut cã e nevoie de operatie laparoscopicã.

Pe 9 iulie, medicul Chichirãu s-a grãbit sã îsi arãte mãiestria profesionalã, în prima operatie fãcutã Smarandei. A dat asigurãri pacientei cã “e o nimica toatã”, asemenea interventii minim invazive fiind banale si lipsite de riscuri. Pe 10 iulie, pacienta a fost externatã, desi era galbenã ca ceara si se simtea rãu. Plãtise consistent pentru operatie, însã Arcadia nu tine mult pacientii în clinicã, nici dupã operatie si, cel putin în cazul husencei, nici dacã starea lor nu e tocmai bunã … Acasã, Smaranda se simtea din ce în ce mai rãu. Deja medicul Chichirãu le strecurase tuturor teama în suflet, când le-a mãrturisit cã “poate a atins ceva”, în timpul primei operatii. Si, dupã anumite insistente ale familiei, acelasi medic a mai dat câteva explicatii, într-un stil si mai îngrijorãtor: “dom’le, am luat de aici o bucãticã si am lipit dincoace, ca sã se scurgã bila”, dupã cum îsi aminteste mama Smarandei. Pe 19 iulie, pacienta a revenit la Arcadia, având o stare înrãutãtitã si dureri mari. Nu putea sã mãnânce nimic. Medicul Chichirãu a decis iar sã îsi arate din nou… mãiestria profesionalã, operând-o pe Smaranda a doua oarã. Dupã prima operatie fãcutã de acesta, s-a scris în documente cã pacienta cãpãtase “leziune a cãilor biliare-agenezia, aplazia si hipoplazia vezicii biliare, icter mecanic.

A doua operatie a fost mai rea, se pare, decât prima, astfel cã, în stare gravã si dupã îndurarea unor dureri mari la domiciliu, Smaranda Donose vrea sã ia legãtura din nou cu medicul Chichirãu, ca sã vadã ce a fãcut cu ea, însã Arcadia a trimis-o la spitalul de stat. A motivat cã “Arcadia nu e spital de urgentã”. La spitalul “Sfântul Spiridon” din Iasi, unde femeia a ajuns dupã ce a sunat la Ambulantã, prin 112, a mai trecut prin douã operatii si, între ele, o altã externare. Dusul si întorsul între spitale, cu o stare de sãnãtate care se înrãutãtea de la o zi la alta, a fãcut ca, dupã 43 de zile de chin, Smaranda sã se stingã, pe patul spitalului “Sf. Spiridon”, în noaptea de 21 spre 22 august 2018. Au rãmas doi copii fãrã mamã, unul de 7 ani si celãlalt de 11 ani. Pentru ei adevãrul trebuie stiut, spune familia. În sufletul celor dragi rãsunã si azi, la fel de dureros, ecoul vorbelor ce aveau sã fie testamentul nescris si prematur al Smarandei Donose: ‘Mamã, eu mor. Vezi de copii”.

Recomandări

1500 de copii au primit ghiozdane și rechizite din partea Episcopiei Hușilor

Un număr de 1.500 de copii din satele judeţului Vaslui au primit din partea Episcopiei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *