marți , 26 ianuarie 2021 3:52 am
Iasi booked.net
-1°C

TUIAȘI: proiect european de 17,5 mil. lei pentru renovarea unui ansamblu de clădiri

Conducerile Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași(TUIASI) și Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR Nord-Est) au semnat un contract pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare a ansamblului de clădiri în care își desfășoară activitatea profesorii, cercetătorii și studenții Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”.

Proiectul „Reabilitare termică imobil CH” are valoarea totală de 17.526.985,81 de lei și va schimba cu totul fața „porții de intrare” înspre campusul didactic al TUIASI, dinspre Tudor Vladimirescu.

Ansamblul de șase clădiri care formează Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” reprezintă primele construcții din anii ’70 ale sediului Institutului Politehnic de pe splaiul Bahluiului și de atunci nu au beneficiat de lucrări majore de renovare sau de reabilitare. Astfel, cele șase clădiri, dintre care cel mai vizibil este turnul de șase etaje, vor fi renovate cu materiale moderne, va fi realizată o izolație de foarte bună calitate și se va schimba, arhitectural, aspectul ansamblului, urmând a fi transformat într-un sediu modern de facultate.

Contractul a fost semnat de către rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, și directorul ADR Nord-Est, Vasile Asandei, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat și prof. univ. dr. ing. Marcel Istrate, prorector responsabil cu managementul resurselor și director al proiectului, cât și ing. Bogdan Budeanu, directorul Direcției Servicii Studențești, și Ciprian Cozmanciuc, care a câștigat în urmă cu doi ani contractul de proiectare.

„Pe această axă au fost declarate eligibile la momentul inițial cinci proiecte, toate ale universităților din Iași. Din aceste cinci, trei sunt ale Universității Tehnice, unul este finanțat, iată, acum, și sperăm că se va găsi posibilitatea de suplimentare a fondurilor și pentru celelalte două proiecte de reabilitare pe care le are universitatea în vedere până să se termine exercițiul financiar. Sunt trei astfel de proiecte depuse, pentru sediile care aveau cel mai mare grad de uzură în 2016, când am preluat mandatul, și care nu au fost reabilitate de foarte mult timp, iar clădirile Facultății de Inginerie Chimică sunt primele construite ale Institutului Politehnic. Au fost realizate după un proiect gândit pentru zona Algeriei, au foarte multe ferestre, iar consumul de energie termică pe timpul iernii este foarte ridicat”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Lucrările trebuie finalizate în 14 luni de la data semnării contractului de execuție, fiind vorba de o suprafață construită de 5.417 metri pătrați, în timp ce suprafața construită desfășurată are 24.475 de metri pătrați. Directorul ADR Nord-Est a punctat faptul că acest proiect va îmbunătăți infrastructura educațională a universității, însă a precizat faptul că cea mai grea perioadă începe de acum, cu implementarea proiectului.

Recomandări

Câți elevi vor merge fizic la școală în semestrul al doilea?

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că, în baza actualei situaţii privind evoluţia crizei sanitare în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *