miercuri , 20 noiembrie 2019 6:11 am
Iasi booked.net
-1°C

„Tudorel Toader, demisia!” Sindicaliștii anunță proteste masive în penitenciare

Sindicaliştii din penitenciare anunţă acţiuni de protest împotriva lui Tudorel Toader. Potrivit acestora, pe 10 august va fi grevă japoneză, iar pe 3 octombrie va fi organizat un miting şi un marş de protest.

 

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor a anunţat calendarul acţiunilor de protest împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, potrivit unui comunicat de presă.

Care sunt revendicările sindicaliştilor:

– condiţii de lucru mai bune – ministrul Justiţiei a promis acum 1 an standarde privind condiţiile de lucru în penitenciare şi un plan multianual de  investiţii, dar nu s-a ţinut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiţii a fost redus la jumătate.

– plata orelor suplimentare restante – în continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplătite. Ministrul Justiţiei s-a angajat acum 6 luni la ca reacţie la refuzul unor colegi de a intra în serviciu că acestea vor fi plătite, dar nu s-a ţinut de cuvânt.

– stoparea împuternicirilor ilegale – cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de management superior şi încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depăşirea limitei de 1 an permisă de lege. Chiar directorul general al ANP Marian Dobrică este de mai bine de 2 luni ilegal imputernicit.

– eliminarea discriminărilor salariale – cerem aplicarea legii cadru a salarizării (L153/2017) şi pentru personalul din sectorul de apărare ordine publică şi siguranţă naţională începănd cu octombrie 2018.

– aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare – cerem ministerului Justiţiei să includă şi observaţiile sindicatelor în proiectele transmise, prin forţarea procedurii de avizare, la Parlament.

– încetarea abuzului asupra pensionarilor – cerem eliminarea din legislaţie a scamatoriei legislative prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanţă de urgenţă, pensiile angajaţilor din penitenciare, poliţiştilor şi militarilor.

– plata integrală a orelor suplimentare curente – cerem ministrului Justiţiei să aplice corect prevederea legală obţinută în Parlament de către sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plată peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate în termen de 60 de zile.

Sindicaliștii mai solicită, pe lângă soluționarea problemelor de mai sus, și demisia ministrului Justiției.

Calendarul acţiunilor de protest:

01 august – 10 august 2018  Notificarea conducerilor penitenciarelor referitor la refuzul de efectuare a orelor suplimentare, situaţie de natură a duce la blocarea activităţii penitenciarelor.

01 august – 10 august 2018  Petiţii din partea membrilor de sindicat pentru plata orelor suplimentare restante, ca punct de plecare formal în procedura de recuperare pe cale judiciară a acestora.

01 august – 10 august 2018  Plângeri prealabile din partea tuturor sindicatelor membre în numele membrilor de sindicat pentru modificarea ordinelor şi dispoziţiilor ilegale în materia plăţii orelor suplimentare şi a împuternicirilor.

06 august 2018  Liderii sindicatelor afiliate vor cere audienţe directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciare şi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, într-o ultimă încercare de rezolvare pe calea dialogului a revendicărilor.

10 august 2018 Angajaţii din penitenciare organizează grevă japoneză.

19 august 2018 Angajaţii din penitenciare organizează grevă prin exces de zel la accesul în penitenciare şi în derularea altor activităţi care, deşi nu afectează drepturile deţinuţilor, pot duce la blocarea penitenciarelor.

27 august – 27 septembrie 2018  Pichetarea penitenciarelor de către 50 – 100 de angajaţi în uniformă. Calendarul exact urmează a fi anunţat în timp util.

01 – 10 septembrie 2018 Depunerea unor acţiuni în instanta şi plângeri penale din partea tuturor sindicatelor membre.

03 octombrie 2018 Miting în uniformă la Ministerul Justitiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor cu marş de protest între cele două instituţii.

începând cu octombrie 2018 Refuzul de a intra în serviciu în toate penitenciarele în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a misiunilor.

 

Sursa: Libertatea

Recomandări

PROMEDICA transmite că medicii vor ieși în stradă dacă Guvernul le va scădea sau nu le va asigura salariile

PROMEDICA şi Alianţa Medicilor USMR anunţă, printr-o scrisoare deschisă adresată premierului Orban, că medicii vor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *